Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname eist geconfisqueerd geld terug

Suriname eist geconfisqueerd geld terug

06/11/2019 14:31 - Ivan Cairo

Suriname eist geconfisqueerd geld terug

 

PARAMARIBO - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft in de zaak van de in beslag genomen 19,5 miljoen euro zoveel onwaarheden aan elkaar geregen dat zijn integriteit ernstig aan het wankelen is. Vanwege de onbetrouwbaarheid in het onderzoek zou het OM teruggewezen moeten worden door de rechter. Dat stelden de advocaten van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Hakrinbank, Finabank en De Surinaamsche Bank dinsdag tegenover de rechtbank Noord-Holland. Ze eisen teruggave van het geld.

Het OM verdenkt de banken en vijf cambio's van het witwassen van 75,5 miljoen euro. Dat zou zijn gebeurd tussen december 2017 en april 2018 via grote geldzendingen die door de CBvS werden georganiseerd. Volgens het OM kunnen de banken de herkomst van een groot deel van het geld niet verklaren. Dit wordt met klem tegengesproken door de advocaten. Zij beweren alle informatie die het OM heeft gevraagd te hebben aangeleverd.

Ook na het verweerschrift van het OM te hebben doorgenomen blijven de advocaten van oordeel dat "het OM-optreden diskwalificatie verdiende en verdient". "Het OM verkondigt een onwaarheid, is, anders dan het zelf betoogt, verre van transparant en misbruikt het strafvorderlijke instrumentarium en de machtige rol die het heeft om als incassobureau bij te dragen aan de financiële doelstellingen van Justitie", stelde advocaat Aldo Verbruggen, een voormalig officier van justitie.

Hij betoogde verder dat officieren van justitie worden aangezet om "af te pakken wat ze kunnen afpakken." Aangevoerd wordt dat het OM had geëist dat afstand wordt gedaan van 15 miljoen euro van de geldzending om verder strafrechtelijk onderzoek te vermijden en dan zouden betrokkenen niet de status van verdachten krijgen.

"Met verbijstering hebben wij gereageerd op dit oneerbare voorstel tot vrijwillige onteigening onder dwang. Het bewegen tot afgifte van middelen onder dreiging met strafrechtelijk onderzoek en een verdachtenstatus is ongepast en laakbaar en schuurt tegen het strafbare aan. Terecht hebben klaagsters geweigerd mee te werken aan deze opmerkelijke vorm van klassenjustitie.", aldus Verbruggen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina