Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VSB bezorgd over bedreigingen decent work

VSB bezorgd over bedreigingen decent work

06/11/2019 01:00 - Gilliamo Orban

De ondertekening van het Second Decent Work Country Programme voor Suriname.

De ondertekening van het Second Decent Work Country Programme voor Suriname. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB ) maakt zich ernstig zorgen over de ontwikkelingen in het land die de realisatie van decent work oftewel fatsoenlijk werk bedreigen. Een paar hiervan zijn volgens VSB-directeur Steven Mac Andrew de informele economie, waarbij er in sommige gevallen gesproken kan worden van illegale economie.

"Ik denk dan vooral aan het feit dat gesmokkelde goederen in bepaalde segmenten van de economie een groter marktaandeel hebben dan die vande bonafide ondernemers. De smokkelarij is een aanslag op decent work, omdat het juist kansen hierop elimineert", zei Mac Andrew dinsdag bij de launch van het Second Decent Work Country Programme voor Suriname (2019-2021) in Royal Torarica.

Het programma is ondertekend door de Internationale Arbeidsorganisatie enerzijds en de overheid en sociale partners (vakbond en bedrijfsleven) anderzijds. De ondertekening houdt in dat Suriname voortgaat om via beginselen van menswaardig werk inhoud te geven aan de doelstellingen voor economische en sociale ontwikkeling. Hiermee zal er tegelijkertijd invulling gegeven worden aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties voor het bestrijden van onder andere armoede en ongelijkheid.

Mac Andrew zei verder dat de VSB zich ook ernstig zorgen maakt over het uitblijven van de ratificatie van de Economic Partnership Agreement (EPA) tussen de Europese Unie en het Cariforum. Het bedrijfsleven maakt zich trouwens ook zorgen over het niet ondertekenen van EPA tussen Cariforum en het Verenigd Koninkrijk als gevolg van Brexit.

"Dit betekent dat goederen van Suriname niet concurrerend zullen zijn op de Europese markt, omdat als we niet zullen ratificeren, we invoerrechten zullen betalen. De landen die de ratificatie wel hebben ondertekend kunnen nog concurrerende goederen op de Europese markt brengen, maar dat zal Suriname helaas niet meer kunnen met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid in onder andere de agrarische sector", legt Mac Andrew uit. Hij weet dat er veel seafood vanuit Suriname naar het Verenigd Koninkrijk wordt geëxporteerd

Het bedrijfsleven maakt zich ook druk om de situatie in de gezondheidszorg en heeft al meerdere malen gevraagd om een evaluatie van de sociale wetten van 2014. Het wil hierover in dialoog gaan met de sociale partners. "We weten dat er een issue is met betrekking tot de financiering van de gezondheidzorg en we moeten hierover praten met de vakbeweging en de overheid om te zien wat er hieraan gedaan kan worden."

Voor wat betreft versterking van tripartisme en sociale dialoog betreurt de VSB dat het voeren van 'waarachtige' dialoog een 'utopie' dreigt te worden. "We hebben vaak genoeg gevraagd om een tripartiete dialoog, helaas zonder concrete resultaten", aldus Mac Andrew.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina