Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse moet vonnis rustig afwachten

Bouterse moet vonnis rustig afwachten

07/11/2019 10:32 - Ivan Cairo

Hoofdverdachte, ex-bevelhebber Desi Bouterse, zou in onzekerheid leven volgens zijn advocaat door de lange duur van het 8- decemberproces.

Hoofdverdachte, ex-bevelhebber Desi Bouterse, zou in onzekerheid leven volgens zijn advocaat door de lange duur van het 8- decemberproces. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Ex-bevelhebber Desi Bouterse, nu president van Suriname, dient het vonnis in de strafzaak naar de beruchte Decembermoorden rustig af te wachten. Dat heeft het Hof van Justitie woensdag besloten. Een verzoek van Bouterses advocaat, Irvin Kanhai, om het proces onmiddellijk te stoppen zonder dat er vonnis is gewezen of strafmaatregel wordt opgelegd, werd door het hof afgewezen.

De driekoppige kamer die zich over het verzoek heeft gebogen bestond uit de kantonrechters Anand Charan en Ingrid Lachitjaran en krijgsraadslid Justus Hew A Kee. In het verzoekschrift werd aangevoerd dat het onderzoek ter terechtzitting op 29 oktober vorig jaar is afgesloten, maar dat sindsdien alles stil ligt. 

Vanaf dat moment tot nu heeft de Krijgsraad die deze strafzaak behandelt geen enkele processuele handeling verricht. Door de lange duur van het proces zou Bouterse in onzekerheid leven. Aangegeven werd dat krachtens de wet uiterlijk 21 dagen nadat het onderzoek in de rechtszaal is afgesloten een vonnis uitgesproken dient te worden, wat nog steeds niet is gebeurd.

Het proces heeft een aantal keer vertraging opgelopen en lag zelfs een jaar stil mede door juridische en later ook politieke acties van de hoofdverdachte nadat hij in 2010 tot president van Suriname werd gekozen. De spraakmakende zaak duurt nu, inclusief het gerechtelijk vooronderzoek, al negentien jaar. De strafzittingen begonnen in november 2007 te Boxel.

In december 1982 was Bouterse bevelhebber van het Nationaal Leger, tevens regeringsleider van Suriname, toen vijftien mannen in zijn opdracht door militairen van hun bed werden gelicht en later in Fort Zeelandia werden doodgeschoten. Uit het forensisch onderzoek is naar voren gekomen dat enkele van de slachtoffers eerst werden gemarteld of mishandeld voordat ze het genadeschot kregen.

De hoofdverdachte beweert nimmer opdracht te hebben gegeven de gevangenen om het leven te brengen. Toen de mannen - tegenstanders en critici van zijn regering destijds - standrechtelijk werden geëxecuteerd door een vuurpeloton was hij ook niet in het Fort aanwezig, beweert Bouterse. Jaren later eiste hij wel de politieke verantwoordelijkheid op.

Daags nadat de mannen om het leven waren gebracht verklaarde Bouterse op televisie dat de slachtoffers tijdens een "wilde vluchtpoging" waren doodgeschoten. Uit getuigenverklaringen tijdens het vooronderzoek en bij de terechtzitting bleek dat verhaal een leugen te zijn.

Bouterse is nimmer ter terechtzitting verschenen en liet zich steeds door zijn advocaat vertegenwoordigen. Door het Openbaar Ministerie is tegen hem en enkele medeverdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twintig jaar geëist. Voor enkele verdachten is vrijspraak gevorderd. De strafzaak begon met ruim 25 verdachten van wie inmiddels enkelen zijn overleden.

De drie kantonrechters die in de Krijgsraad mede belast zijn met de behandeling van dit strafproces - Cynthia Valstein-Montnor, Rewita Chatterpal en Suzanne Chu - werden april dit jaar tot aan het reces in augustus van hun andere reguliere werkzaamheden ontlast om zich te buigen over de formulering van de uitspraak.

Zij hebben intussen de reguliere taken weer opgepakt en advocaten vermoeden dat het vonnis zo goed als rond is en mogelijk nog dit jaar wordt uitgesproken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina