Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Mysterie rond geldzending

COMMENTAAR: Mysterie rond geldzending

07/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Mysterie rond geldzending

 

DE KWESTIE ROND de 19,5 miljoen euro die door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) vorig jaar in beslag is genomen, duurt inmiddels wel erg lang. De Nederlandse advocaten van Centrale Bank van Suriname (CBvS), Hakrinbank, FinaBank en De Surinaamsche Bank zijn van mening dat het OM in de provincie Noord-Holland zoveel onwaarheden aan elkaar heeft geregen, dat zijn integriteit ernstig aan het wankelen is. Dat laatste moet nog aangetoond worden.

Het OM verdenkt de banken en vijf cambio's inmiddels van het witwassen van 75,5 miljoen euro. Dat zou zijn gebeurd tussen december 2017 en april 2018 via grote geldzendingen die door de CBvS werden georganiseerd. Die geldzendingen vonden eerst rechtstreeks naar De Nederlandsche Bank plaats, maar vanaf 2014 ging het geld zonder een duidelijke verklaring via Schiphol en de Bank of China naar Hong Kong om daar omgewisseld te worden voor US dollars. Dat kostte bovendien geld, terwijl dat via de gebruikelijke weg gratis was.

Natuurlijk mag de CBvS voor een andere werkwijze kiezen. Maar het is inderdaad vreemd om voor een ingewikkelde manier te kiezen die geld kost, terwijl Suriname met een lege schatkist kampt en iedere cent kan gebruiken. Dat wekte bij de fiscale autoriteiten in Nederland argwaan en die zette een onderzoek in gang, met de inbeslagname in april vorig jaar tot gevolg. De Surinaamse banken zouden een deel van de herkomst van het geld niet kunnen verklaren, wat door de banken zelf en hun advocaten stellig wordt ontkend.

Echter, het feit dat Nederland vooralsnog niet bereid is het geld terug te geven, betekent dat er wel degelijk sterke vermoedens zijn dat er iets niet koosjer is. Maar hoe langer de zaak zich voortsleept, hoe meer dat koren op de molen is voor de Nationale Democratische Partij, die toch al geen vrienden is met politiek-Den Haag.

Hoewel Nederlandse politici zich zoals dat hoort niet met de rechtsgang bemoeien, schreeuwt vrijwel iedere politicus aan deze zijde van de oceaan moord en brand. André Misiekaba, NDP-ondervoorzitter tevens minister, durft zelfs te spreken van "een gecoördineerd politiek scenario om Suriname internationaal vast te zetten". Dat is ongepast. Laat de justitiële autoriteiten gewoon hun werk doen en bemoei je daar als politicus niet mee. Zo gaat dat in een land waar de trias politica hoog in het vaandel wordt gehouden.

Het laatste woord over deze kwestie is nog niet gezegd. Maar laten we wel hopen dat, om verdere speculaties en beschuldigingen te voorkomen, dit laatste woord niet meer te lang op zich laat wachten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina