Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suralco-gepensioneerden willen meer verhoging

Gepensioneerden Suralco boos over pensioenverhoging van 30 procent

07/11/2019 00:00 - Gilliamo Orban

Gepensioneerden Suralco boos over pensioenverhoging van 30 procent

De Suralco-plant te Paranam. Gepensioneerden van dit bedrijf willen meer geld zien. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Oud-werknemers van Suralco, die hun pensioen in Surinaamse dollars ontvangen, zijn ontevreden over de rechterlijke toewijzing van 30 procent verhoging. "Dat is veel minder dan we in werkelijkheid moeten krijgen. We moeten uitbetaald worden op basis van de huidige koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dat komt neer op een verhoging van 130 procent", stelt Romeo Abrams, woordvoerder van het Actiecomité Gepensioneerden Suralco, in gesprek met de Ware Tijd.

De mensen ontvangen een pensioen op basis van SRD 3,25, destijds de wisselkoers voor de Amerikaanse dollar. De huidige wisselkoers van de CBvS is SRD 7,50. De verhoging moet met terugwerkende kracht (twk) betaald worden vanaf november 2015. Het vonnis schrijft voor dat, hoewel Suralco in hoger beroep gaat, er toch alvast moet worden uitbetaald.

De actiegroep heeft besloten om ook in hoger beroep te gaan. Volgens de woordvoerder stuurt het in Amerika gevestigde Suralco Pensioenfonds het geld in Amerikaanse dollars naar het kantoor in Paramaribo. Abrams begrijpt daarom niet dat de gepensioneerden, die hun uitkering in SRD ontvangen, nog worden betaald op basis van een koers van SRD 3,25. Hij vraagt zich af wat er met het verschil is gedaan.

Het vonnis geldt ook voor de weduwen en weduwnaars van intussen overleden Suralcomedewerkers. "Ik ken een weduwe die SRD 108 per maand ontvangt. Ook al krijgt ze 30 procent verhoging, dan nog is de uitkering echt niet veel." De weduwe in kwestie, Esmeé Boschman, vertelt de Ware Tijd dat Suralco een "foefje" heeft uitgehaald met haar echtgenoot.

Hij heeft er bij zijn pensionering voor gekozen om zijn uitkering in SRD te ontvangen, omdat het echtpaar hierdoor vrije geneeskundige hulp zou krijgen. "Achteraf is dat niet gebeurd." Het bedrijf heeft vervolgens geweigerd om alsnog het pensioen in US dollars uit te keren. "Dit is onrecht dat ze ons hebben aangedaan. Als ik niet mijn eigen pensioen kreeg, zou ik van de wind moeten leven en geen water en stroom kunnen betalen", schetst Boschman de situatie.

Robert Obergh heeft 32 jaar gewerkt voor Suralco en ook hij kan zich niet terugvinden in de verhoging van 30 procent die de rechter heeft toegekend. "Dat is een druppel op een gloeiende plaat." Hij zegt de hele dag beschikbaar te zijn geweest voor Suralco en gezwoegd te hebben. "Nu schuift het bedrijf mij een pover pensioen toe, omdat het gewoon niet wil werken met de huidige koers."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina