Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jiujitsubeoefenaars meten krachten in Brazilië

Jiujitsubeoefenaars meten krachten in Brazilië

07/11/2019 21:24 - Marciano Millerson

Brazilian jiujitsutopper Aurélie Le Vern wordt door een lokale beoefenaar 'onder druk' gezet tijdens het seminar van Black Samurai Team vorige maand.

Brazilian jiujitsutopper Aurélie Le Vern wordt door een lokale beoefenaar 'onder druk' gezet tijdens het seminar van Black Samurai Team vorige maand. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Brazilian jiujitsu (BJJ) bevindt zich nog in de kinderschoenen in Suriname, maar dat weerhoudt beoefenaars er niet van om hun krachten te meten in het mekka van deze sport, Brazilië. De twee Surinaamse BJJ-scholen (Invictus Gym en Black Samurai Team) hebben de krachten gebundeld en zullen op 16 en 17 november als een 'nationale' selectie deelnemen aan de Amapá Open.

Ruim zevenhonderd 'jiujiteiros', zoals de BJJ-vechters worden genoemd, participeren in dit evenement met vechters uit het gastland, Frans-Guyana en Suriname. De Surinaamse delegatie, onder leiding van blackbelt-professor Eric Alexandre, bestaat uit tien vechters. Alexandre komt ook in actie. Ruim één maand geleden organiseerde zijn sportschool (Black Samurai Team) een seminar, waarbij speciale technieken om het vloergevecht te bevorderen met de participanten werden gedeeld.

Speciaal voor deze gelegenheid waren de toppers Tyrone Gonsalves en Aurélie Le Vern op bezoek. Het is de bedoeling dat de vechters tijdens de Amapá Open de aangeleerde technieken toepassen. Alexandre, een doorwinterde vechter met vele gouden medailles, is enthousiast om het team te begeleiden naar hét land van de jiujitsu. "Daar zullen zij zien en voelen, wat jiujitsu is en betekent voor de beoefenaar. Het is een heel andere wereld en ik wil dat graag met mijn studenten delen." 

De selectie heeft sinds het seminar hard gewerkt aan het werven van sponsoring. Veel bedrijven hebben het laten afweten, waardoor de opgebrachte gelden slechts toereikend zijn voor een klein deel van het team. "Anders was ik met mijn hele team afgereisd, omdat zij allemaal wel talent hebben en het verdienen hun krachten te meten op internationaal niveau. Ik weet wat ze in hun mars hebben. Zij kunnen het", meent Alexandre.

Mede vanwege de weinige financiële middelen zal de delegatie via Frans-Guyana over de weg naar Amapá reizen. Die reis duurt naar verluidt ruim twee dagen. Echter, transport met het vliegtuig zou veel duurder uitvallen. De delegatieleiding had graag willen vliegen, omdat het beter is voor de vechters die de rust nodig hebben. Ondanks de uitdagingen blijven de BJJ-vechters positief.

Karina Jap A Joe is met haar 46 jaar de oudste deelnemer. Enthousiast en met een constante lach op haar gezicht deelt ze haar verwachtingen. "Ik geniet ontzettend van de BJJ, omdat het een fysieke denksport is. Ik ben begonnen met wedstrijden, omdat ik het doodeng vond en die angst wilde aankijken", vertelt zij. Zowel vorig jaar als dit jaar deed zij mee aan wedstrijden in Suriname en wist beide keren de tweede plaats te bemachtigen. Ook deze keer gaat zij ervoor.

"Voorbereiden doe ik door zoveel mogelijk trainingen bij te wonen, te leren van elke trainingsrol en kalm te blijven wat er ook gebeurt", aldus Jap A Joe. Alexandre wijst erop dat na deelname het natraject heel belangrijk is. De sport moet in Suriname namelijk nog groeien en wortel schieten. Volgens de meester is er veel talent en hij hoopt dat te bewijzen met de ondersteuning van de samenleving.

Delegatieleden: Vernon Roos, Alexsandro Yspol, Thomas Gomes, Karina Jap A Joe, Sherina Soekhlal, Gillvan Redjosentono, Davajo Hoogvliets, Dino Cramer, Arianto Sastrowitomo, Gene Pawiroredjo, Eric Alexandre (begeleider) en Ginny Roos (teammanager).

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina