Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Strijd tegen malaria verloopt goed

Strijd tegen malaria verloopt goed

07/11/2019 16:31 - Aidy Pinas-Agodeba

Als blijk van waardering voor haar rol als 'nationale malariawerker' ontvangt Aines Aboikoni een certificaat op Wereld Malariadag.

Als blijk van waardering voor haar rol als 'nationale malariawerker' ontvangt Aines Aboikoni een certificaat op Wereld Malariadag.  

PARAMARIBO - Suriname doet alles wat mogelijk is om malaria te bestrijden. Daarbij zijn samenwerking en inzet van buurlanden belangrijk zodat het uitbannen van de ziekte voor de hele regio kan gelden. Dit zegt Hélène Hiwat van het Malariaprogramma tegen de Ware Tijd.

Suriname is in de fase van uitbanning. Het afgelopen jaar zijn slechts circa dertig gevallen geregistreerd, terwijl het er jaren geleden zo'n dertienduizend per jaar waren. Hiwat: "Suriname is grotendeels malariavrij, maar de landen om ons heen nog niet. We hebben continu het risico van terugkeer van de ziekte in ons land, omdat we hier wel de muskiet hebben die haar overdraagt. We moeten daarom heel alert zijn."

Het Malariaprogramma heeft woensdag in het kader van malariadag voor de Amerika's het accent hierop gelegd. Het programma wil ervoor zorgen dat nog meer bekend wordt dat Suriname deze ziekte aan het uitbannen is en dat er wordt gestreefd naar een malariavrij Suriname. "Dus nul gevallen en hopelijk is dat volgend jaar zo."

De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) heeft 6 november uitgeroepen tot malariadag voor de Amerika's. Het doel is om in de regio stil te staan bij successen bij de aanpak van deze ziekte. Verder wordt er stilgestaan bij de nationale doelen.

Suriname had zich als land ten doel gesteld om tegen 2020 malaria te hebben uitgeroeid, maar die doelstelling zal naar het schijnt niet worden gehaald. Er is nog wat ruimte nodig. Importgevallen vormen nog steeds een groot probleem. De meeste gevallen die geregistreerd worden vallen daaronder.

Er zijn vorige afspraken gemaakt over gezamenlijke acties tijdens een regionale driedaagse workshop gehouden waarin Frankrijk, Frans-Guyana, Guyana, Brazilië en een aantal internationale organisaties hebben geparticipeerd. 

Hiwat: "Eén hiervan is dat we beter informatie gaan uitwisselen en dat we alerts zullen hebben waarbij een land een waarschuwing kan geven wanneer er uitbraak is in bijvoorbeeld het grensgebied." Verder is afgesproken om gezamenlijk aan de Paho te vragen een regionale strategie te ontwikkelen voor de speciale risicogroep van mobiele migrantenpopulaties.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina