Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Bewegen kan, maar bied het aan’

‘Bewegen kan, maar bied het aan’

08/11/2019 03:07 - Merredith Bruce

‘Bewegen kan, maar bied het aan’

Foto: Facebook Healthy Lifestyle Youth Club’  

PARAMARIBO - Hoewel algemeen wordt gesteld dat jongeren meer met hun mobiel of tablet bezig zijn en daardoor minder bewegen, gaat deze redenering niet helemaal op. Dat stellen vertegenwoordigers van het concept ‘Healthy Lifestyle Youth Club’ (HLYC).

Opgroeiende kinderen en jongeren worden volgens dit concept in hun eigen woonwijk gestimuleerd tot structureel bewegen en een gezond eetgedrag. Natascha Conrad, assistent-coördinator bij 'Suriname Beweeg' waaronder de HLCY valt, is ervan overtuigd dat jongeren willen bewegen.

"Misschien omdat het hen niet wordt aangeboden, grijpen ze liever hun telefoon om mee bezig te zijn, maar als je ze het aanbiedt, zullen ze dat aangrijpen." Dit is de gedachtegang geweest om kinderen en jongeren in buurten aan te zetten tot bewegen en gezond eten.

Het initiatief voor de 'Healthy Lifestyle Youth Club' komt van voormalig Surinaamse atleet en sprintkampioen Sammy Monsels. Het project begon in september 2018 als pilot van tien weken onder de naam 'WAR in the Hood'. Daarbij werden 65 kinderen gemiddeld 38 per dag twee keer per week een uurtje aan het bewegen gebracht. Die activiteiten werden afgesloten met een gezonde fruit hap en een infosessie over gezonde leefstijl.

Na de evaluatie is gemeend om dit breder aan te pakken onder een nieuwe naam. Inmiddels is in twintig wijken in Paramaribo en in de randdistricten een 'Healthy Lifestyle Youth Club' opgericht. Als nieuw concept hebben de clubs gemeend om in tien wijken een Birti Waka te organiseren waarvan de eerste op 21 september in Flora was. Dat wordt gecombineerd met sportotainment: een entertainend sportprogramma.

De volgende buurtloop is zondag in het Rensproject. Jelaisa Naarden die met dit onderdeel belast is, vertelt dat het om een vijfkilometer-buurtloop gaat. "We proberen het gezellig te houden met een brassband die voor wat sfeer zorgt." Het geheel wordt op 23 november in wedstrijdvorm afgesloten: dan komen alle wijken die de voorbije weken hebben geparticipeerd op het Onafhankelijkheidsplein tegen elkaar uit.

Er wordt die dag ook een mini-gezondheidsbeurs gehouden. Zowel Conrad als Naarden geeft aan dat de animo van de buurtactiviteiten die in het weekend worden gehouden tot nu toe groot is. Conrad: "De kleinste groep die we hebben gehad was tussen zestig en zeventig personen", waarmee ze aangeeft dat het gemiddelde aantal daarboven ligt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina