Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eerste masterclass kinderdialyse succesvol

Eerste masterclass kinderdialyse succesvol

08/11/2019 10:25 - Aidy Pinas-Agodeba

Eerste masterclass kinderdialyse succesvol

In Diakonessenhuis is donderdag de zesdaagse masterclass kinderdialyse afgesloten. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “Ik heb heel veel geleerd. Ik hoop dat ik dit alles kan toepassen in de praktijk. Ik wil aan mijn collega’s meegeven om wat we hier geleerd hebben, vooral over het onderwerp vochtbalans, mee te nemen”, zegt Simone Lieveld, verpleegkundige op de kinderafdeling van het Diakonessenhuis, trots aan het einde van de zesdaagse masterclass kinderdialyse.

Ze gaat ervan uit dat de participanten met de vaardigheden die ze hebben bijgeleerd in staat zullen zijn om klinisch te redeneren, maar ook dat ze precies kunnen weten waar het om gaat voor wat betreft het lezen van labresultaten. In totaal hebben 34 verpleegkundigen en een kinderarts in opleiding deelgenomen aan de cursus. Alle deelnemers hebben van de trainers een certificaat gekregen en het ligt in de bedoeling om volgend jaar opnieuw een masterclass te draaien voor deze groep.

Werner Keenswijk, kinderarts-nefroloog in het Diakonessenhuis, is als trekker van dit project ingenomen met het resultaat. Hij zit al twee jaar bij deze instelling en heeft vanaf het begin de enorme nood gezien aan verpleegkundigen die zodanig zijn opgeleid dat ze hun patiënten adequaat kunnen behandelen. De specialist is belast met het behandelen van kinderen met nierproblemen en in het uiterste geval kinderen die moeten dialyseren.

"Het doel van de cursus was, om de algemeen verpleegkundige de basisprincipes van kinderdialyse aan te leren. Verder was het ook de bedoeling om hen te leren hoe om te gaan met kinderen die een nierfunctieprobleem hebben." Kinderdialyse is volgens hem heel ingrijpend. Het is op dit moment nog heel slecht ontwikkeld en hierin moet er verandering komen.

"We willen dat doen en daarvoor moeten we ervoor zorgen dat we ten eerste de expertise hebben. We hebben een programma nodig en apparatuur dat specifiek gericht is op de doelgroep. Jaarlijks zitten we met zo'n 15 tot 25 kinderen die zich aanbieden voor dialyse", laat hij weten. Kinderen moeten een eigen dialyse-centrum hebben. Hij hoopt dat het Diakonessenhuis dit volgend jaar waar kan maken. Momenteel vindt de dialyse plaats op de centra die er zijn, waar in feite volwassenen worden gedialyseerd. "Dit moet gauw gaan veranderen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina