Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lekkage ingang Bigi Pangebied hersteld

Lekkage ingang Bigi Pangebied hersteld

08/11/2019 00:00 - Beta Debidien

De sleephelling bij Bigi Pan.

De sleephelling bij Bigi Pan. Foto: dWT Archief  

NIEUW NICKERIE - Een enorme lekkage bij het Jamaerkanaal, de hoofdingang van het Bigi Pangebied, is gedicht. Yamesh Angoelal, coördinator van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), zegt dat naast de sleephelling, waar duikers zijn geplaatst, er een afkalving was opgetreden waardoor het water uit het gebied via het Jamaerkanaal de Nickerierivier instroomde. De duikers moeten het waterpeil in het Bigi Pangebied regelen.

Om het waterverlies tegen te gaan, waren er zakken met klei geplaatst. Echter, onverlaten hebben 's avonds de zakken opengescheurd en meegenomen waardoor het water weer de rivier kon instromen. Angoelal, die spreekt van vandalisme, zegt dat het probleem woensdag tijdelijk is verholpen.

Beroepsvisser Mientje Djosetro denkt niet dat mensen de zakken hebben meegenomen. "Wat gaan ze met gescheurde lege zakken doen?" werpt hij op. De man denkt dat door de enorme druk van het water de zakken zijn weggespoeld. "De hele constructie langs de sleephelling moet vernieuwd worden, want die is heel oud", zegt Djosetro.

Angoelal heeft intussen gesproken met districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe over een definitieve oplossing. "We hebben woensdag 150 grotere zakken gevuld met klei en geplaatst om het water tegen te houden, maar dat is een tussentijdse oplossing. We moeten de zaak structureel aanpakken en daarvoor moeten wij een nieuwe sleephelling bouwen en nieuwe duikers plaatsen."

Volgens de coördinator moet de hele omgeving beschoeid worden. Er zal ook geheid moeten worden. Angoelal pleit daarom voor een controlepost om toezicht te houden op het gebied en om vandalisme te voorkomen. Bigi Pan wordt beheerd door de ministeries van OWT&C, Regionale Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Zij zullen gezamelijk het werk moeten uitvoeren. Er moet een begroting opgemaakt worden. Tijdens de eerstvolgende bespreking zal Angoelal het voorstel voorleggen aan de dc. Hij wil ook weten wat de inbreng zal zijn van de mensen die gebruikmaken van de locatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen