Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ook Suriname herdenkt World Town Planning Day

Ook Suriname herdenkt World Town Planning Day

09/11/2019 22:29 - Naomi Hoever

Suriname herdenkt ook World Town Planning Day

Foto: planning.org  

PARAMARIBO - Suriname heeft dit jaar voor het eerst aandacht besteed aan de ‘UN World Town Planning Day’, de dag die in 1949 door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om het vakgebied ruimtelijke ordening en het beroep van ruimtelijke planners voor het voetlicht te plaatsen en wereldwijd te promoten. Rond de dag zullen voortaan jaarlijks activiteiten worden georganiseerd door de Suriname Spatial Planners Association Suriname (Spasu), de organisatie die in 2015 is opgericht om de ruimtelijke planning in Suriname te stimuleren.

Dit jaar heeft de activiteit vrijdagavond te Latour plaatsgevonden. Robert Wong Loi Sing van de organisatie noemt Latour interessant. Hij praat tijdens zijn speech over ruimtelijke inrichting van verbeterde lessen, gemiste kansen en optimale benutting van de ruimte. Het laatste gebeurt naar zijn bevindingen niet goed. Wong Loi Sing zegt dat het goed is als jongeren bewust worden gemaakt van hoe om te gaan met grond. Vandaar dat hij zich in dit stadium speciaal richt op leerlingen van voj-scholen.

De organisatie nodigde vrijdag scholen en jongerenorganisaties uit de omgeving uit. Deze dag biedt de mogelijkheid om plannen in een wereldperspectief te plaatsen. De organisatie benadrukt dat het bij het bestemmen en inrichten van gronden en ruimten, cruciaal is dat de sociale en milieugevolgen centraal staan. "Met een beetje goed doordacht handelen, kan plannen mooi uitpakken. De schaarse ruimte moet op de beste manier ingevuld worden."

Voorts voert hij aan dat de bermen beter beschermd moeten worden. Er zou wetgeving moeten komen ten aanzien van ruimtelijke ordening die aangeeft waar Suriname naartoe wil werken. "De naleving van de wetten kan veel beter. Er moet een structuurplan komen dat voortvloeit uit een bestemmingsplan." Wong Loi Sing vindt dat het tot het verleden moet behoren dat je op een dag wakker wordt en merkt dat er industrieën worden opgezet in woongebieden.

Hoewel Suriname een handjevol planologen telt, zijn er aanverwante beroepen die direct of indirect hiermee te maken hebben. Wong Loi Sing is land- en wateringenieur. Spasu hoopt dat zij een belangrijke rol kan spelen bij het bewust maken van de gemeenschap over het belang van ruimtelijke ordening.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina