Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • World Cup: Jaïr Tjon En Fa strandt in kwartfinales

World Cup: Jaïr Tjon En Fa strandt in kwartfinales

09/11/2019 16:27 - Terence Oosterwolde

World Cup: Jaïr Tjon En Fa strandt in kwartfinales

Jaïr Tjon En Fa verloor in de kwartfinales van Tomohiro Fukaya van Japan. Foto: collectie Jaïr Tjon En Fa  

PARAMARIBO - Jaïr Tjon En Fa heeft het zaterdag op de 200 meter sprint geschopt tot de kwartfinales van de UCI Track Cycling World Cup II in Glasgow, Schotland. In de laatste acht moest hij zich gewonnen geven tegen de Japanner Tomohiro Fukaya.

Aan de 200 meter sprint deden dertig renners mee. In de kwalificatie zette de 26-jarige Tjon En Fa de twaalfde tijd neer (9,811 seconden) en drong hij met 23 anderen door tot de zestiende finales. De Nederlander Harrie Lavreysen was in de kwalificatie het snelst: 9,535. Samen met nummer twee Mateusz Rudyk van Polen (9,558), nummer drie Jeffrey Hoogland van Nederland (9,589) en nummer vier Fukaya (9,694) zat hij direct in de achtste finales. 

In heat acht van twaalf in de zestiende finales ontdeed Tjon En Fa, twaalfde op de recentste UCI World Ranking, zich van Thomas Clarke. De Australiër had in de kwalificatie de 21ste tijd gereden: 9,907 seconden. Daarna slachtofferde Tjon En Fa in heat vijf van acht in de achtste finales Stefan Botticher. De Duitser had in de kwalificatie de vijfde tijd (9,702) neergezet en had in de zestiende finales Pavel Vorzhev van Kazachstan verslagen.

Door zich te ontdoen van Botticher kwam Tjon En Fa in de kwartfinales tegenover Fukaya, die hem in heat vier klein kreeg. Met die race zat Tjon En Fa's World Cup II-deelname erop, want hij doet niet mee aan de keirin, die zondag wordt verreden. Fukaya drong door tot de halve finales met Lavreysen, Rudyk en Hoogland. Deze vier hadden in de kwalificatie van de ochtendsessie de snelste tijden neergezet. Lavreysen, Rudyk en Hoogland bezetten de eerste drie posities op de wereldranglijst.

De finale wordt een Nederlands onderonsje: Lavreysen komt uit tegen landgenoot Hoogland. In heat één van de halve finales won Lavreysen van Fukaya. Hij pakte zowel de eerste als tweede race, zodat de derde race niet nodig was. In heat twee een identiek verloop: Hoogland pakte de eerste twee races ten koste van Rudyk. De Nederlander rijdt zondag ook de keirin. Hij zit in de vierde tevens laatste heat met zes anderen. Aan de keirin doen 28 man mee.

De wedstrijden in de Sir Chris Hoy Velodrome zijn de tweede etappe van het Tissot UCI Track Cycling World Cup-seizoen 2019-2020. Het racen begon vrijdag, werd zaterdag voortgezet en eindigt zondag. Volgens de Internationale Wielrenunie (UCI) vormt de World Cup van Glasgow een cruciale kans voor landen om kwalificatiepunten te verzamelen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, Japan. De eerste etappe van de World Cup was van 1 tot en met 3 november in Minsk, Wit-Rusland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina