Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Corruptie bedreiging voor stabiliteit

Corruptie ernstige bedreiging voor stabiliteit

10/11/2019 01:17 - Wilfred Leeuwin

Aanwezigen luisteren aandachtig naar Haydee Olinger, die voor het bedrijfsleven en de vereniging van Economisten in Suriname een lezing hield over onder meer corruptie en steekpenningen.

Aanwezigen luisteren aandachtig naar Haydee Olinger, die voor het bedrijfsleven en de vereniging van Economisten in Suriname een lezing hield over onder meer corruptie en steekpenningen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Ambassadeur Karen Williams van de Verenigde Staten, wijst er op dat corruptie een ernstige aantasting is en bedreiging vormt voor het imago van landen, ondernemingen, bedrijven en financiële sectoren. Tijdens een lezing in hotel Marriot, wees zij er op dat gerenommeerde internationale investeerders steeds meer op zoek gaan naar stabiele markten en partners.

Vooral Amerikaanse bedrijven die zich strikt moeten houden aan de Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), vermijden zaken te doen in landden die berucht zijn om corruptie. Mensen met lakse ethische praktijken worden vermeden. De ambassadeur sprak inleidend op een lezing van Haydee Olinger een Amerikaanse adviseur van het in New York gevestigde onderzoeksbedrijf 'BarkerGilmore'.  

Olinger, die op bezoek is in Suriname, helpt Amerikaanse bedrijven bij hun pogingen nieuwe markten in Europa, Azië en Latijns-Amerika te betreden. Donderdag hield zij voor genodigden van het bedrijfsleven en de vereniging van Economisten in Suriname een lezing over corruptie, steekpenningen, wat onder de FCPA wordt verstaan en de juridische reikwijdte van dit anticorruptiesysteem.

Ambassadeur Williams zegt te hopen dat met de lezing, die overigens ook is gegeven aan anderen zoals het bankwezen in Suriname, kennis wordt vergaard om te blijven werken met de Verenigde Staten om corruptie te bestrijden en te helpen bij het ontwikkelen van een meer welvarende Suriname en zelfs steviger Amerikaans-Surinaamse economische banden.

De Amerikaanse diplomaat waarschuwt dat werken met onethische bedrijven of investeerders uit landen die corruptie aanmoedigen een ticket kan zijn voor een ramp met verborgen kosten die de samenleving schaden en economische vrijheid vernietigen. De Foreign Corrupt Practices Act maakt het illegaal voor particulieren, bedrijven of derden met activiteiten in de Verenigde Staten om betalingen (steekpenningen) aan te bieden aan overheidsfunctionarissen om zaken veilig te stellen of te behouden.

Om aansprakelijk te worden gesteld, moet het ministerie van Justitie vaststellen of de omkoping opzettelijk was. De FCPA werd ingesteld in 1977 na het Watergateschandaal. Uit een onderzoek bleek dat meer dan vierhonderd bedrijven betrokken waren bij het omkopen van buitenlandse overheidsfunctionarissen om zaken veilig te stellen. Bedrijven vervalsten ook documenten om steekpenningen te verbergen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina