Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Vijftig tinten grijs

COLUMN: Vijftig tinten grijs

11/11/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Vijftig tinten grijs

Giwani Zeggen  

Suriname is het land van zwart of wit. Het maakt niet uit om welk onderwerp het gaat, het schijnt dat we maar op twee manieren naar een kwestie kunnen kijken. Het zal me niet verbazen als het de komende verkiezingen weer een ‘wij’ tegen ‘zij’ wordt. En dan maakt het niet uit wie ‘wij’ is en wie ‘zij’. Bij de NDP roepen ze dat ‘zij’ het land weer willen verkopen aan het zogenoemde ‘Westen’ en de andere ‘wij’ roept dat ‘zij’ de NDP nog vijf jaar door willen gaan met stelen en het land de verdoemenis in wil storten. Voor nuance lijkt er geen plaats te zijn in ons denken.

'Zij' is voor 'wij' altijd te kwader trouw. En in zo een context is er geen oog meer voor de feiten en de argumenten. Daarom vond ik het interview met professor Diekman afgelopen week zo mooi. Niet vanwege zijn uitleg waarom het strafrecht niet geschikt is voor een kwestie als overschrijding van het schuldplafond. Overigens heb ik nog niemand onderbouwd de stellingen van de professor horen tegenspreken. Dat daar gelaten. Het mooiste wat hij zei, betrof de minister van Financiën. De professor kan zich niet indenken dat Hoefdraad te kwader trouw handelt. En ik ook niet.

Dat er misschien de afgelopen decennia bewindslieden zijn geweest die bewust het land hebben bestolen, wil ik best geloven. Maar ook bij hen denk ik niet dat ze wilden stelen met als eindresultaat: Suriname richting de afgrond duwen. Niemand gaat mij wijs maken dat een minister, vicepresident of president 's morgens opstaat en denkt: Zo, wat kan ik vandaag doen om Suriname en de Surinamers kapot te maken. Wil dat zeggen dat elke beslissing die ze nemen goed is? Absoluut niet. Integendeel. Bij een heleboel maatregelen vraag ik mij af wat de onderbouwing is.

Net zo is het voor mij moeilijk te geloven dat Santokhi creolen of Surinamers uit de verre districten veracht. Geldt dat voor alle VHP'ers? Nee, tuurlijk niet. Er zullen ongetwijfeld enkelen zijn binnen de partij die er nog niet klaar voor zijn om de oranje deuren wagenwijd open te zetten. Zoals ik begin dit jaar schreef: het is een proces. Ingezet in 2015. En het zal nog vele jaren duren voor dat proces is voltooid. Echter, alles wat Santokhi doet om de VHP een multi-etnische partij te maken definiëren als voor-de-gek-houderij, is ook niet correct. Door het zwart-wit denken, missen wij de nuance, waardoor er nooit een zinvolle inhoudelijke discussie kan ontstaan.

Zo gaat het met vele onderwerpen. Neem de sport, any sport. Als wij even wind mee hebben, draagt iedereen de sporters en hun trainers op handen. Gaat het daarna even wat minder, dan schelden wij ze de huid vol, en kunnen ze er niks van. Gaat het om het opvoeden van kinderen, dan zien we maar twee opties: erop los timmeren of lijdzaam toekijken. Alsof er tussen de twee uitersten geen mogelijkheden zijn. Lever je kritiek op de politie omdat die een geboeide verdachte op zodanige manier in de achterbak van een pick-up smijten dat die bijna zijn nek breekt, dan ben je opeens advocaat van de duivel en wordt je gevraagd of ze een VIP behandeling moeten krijgen. Alsof het handvest maar twee opties aanreikt: overdadig geweld of de rode loper uitrollen alsof het de koning betreft.

Echter maak ik mij het meeste zorgen om de politiek. Zeker met de verkiezingen in aantocht. De gemiddelde kiezer heeft niet de tijd, ruimte en in sommige gevallen het analytisch vermogen om uit te maken wat wel waar is en wat niet. Gaat ook moeilijk als leiders alleen maar bezig zijn met 'wij' zijn goed en 'zij' zijn slecht. Ben je bij hen, dan ben je slecht, ben je bij ons dan ben je goed. Het eindresultaat is een bevolking waarvan de mensen elkaar per definitie wantrouwen, afhankelijk van waar ze staan. En een dergelijke samenleving komt nooit vooruit. Maar tussen politiek goed en politiek slecht zitten nog duizenden opties. Zoals tussen zwart en wit er honderden kleuren zijn. Althans, op z'n minst vijftig tinten grijs.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina