Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: President’s Cup?

COMMENTAAR: President’s Cup?

11/11/2019 12:00

COMMENTAAR: President’s Cup?

 

HET NIEUWE VOETBALSEIZOEN van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) is zaterdag traditioneel begonnen met de wedstrijd om de President’s Cup. Wie een spektakel had verwacht is bedrogen uitgekomen. Zowel organisatorisch als voetballend was het een saaie bedoening. Net als voorgaande jaren liet de president het ook nu afweten.

De vraag die hierbij makkelijk opkomt is in hoeverre de naam gerechtvaardigd is als het instituut, let wel niet de persoon naar wie de Cup genoemd is, het niet de moeite waard vindt persoonlijk aanwezig te zijn. In het verleden, vóór de huidige president, was dat wel het geval.

Zelf zorgt de SVB niet voor een sfeerverhogend effect rond deze wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Nadat opeenvolgende jaren de wedstrijd is gespeeld in het André Kamperveen Stadion is tot teleurstelling van veel liefhebbers, het treffen verplaatst naar het Franklin Essed Stadion.

Er is niets dat de voetballiefhebber het gevoel moet geven dat het om een bijzondere wedstrijd gaat. Vervelend is ook dat de SVB blijft nalaten om ook de arbiter en zijn assistenten bij deze wedstrijd te huldigen. De winnaar houdt er tienduizend US dollar aan over en de verliezer vijfduizendd US dollar, terwijl het 'arbitrale' team met lege handen staat. Het zou naar de arbitrage toe al een vorm van waardering zijn als de beste arbiters van het afgelopen seizoen de leiding krijgen bij deze wedstrijd.

De SVB doet er alles aan om een profleague van de grond te krijgen, maar gaat voorbij aan basiszaken die hiervoor belangrijk kunnen zijn en die kunnen bijdragen aan extra motivatie. Het is internationaal gebruik dat bij bijzondere wedstrijden eerst de arbiters een prijs krijgen en pas daarna de ploegen met hun technische staf. Maar in Suriname waardeert men de arbitrage niet en hebben zij die tot dit team behoren niets wezenlijks om achteraf op terug te kijken of om met trots te tonen.

De SVB zou er over moeten nadenken om voortaan bij bijzondere wedstrijden of evenementen een gekwalificeerde organisatie in te huren. Men moet ophouden met bevriende relaties te laten aanmodderen, want dat schaadt het geheel.

Over de hele wereld probeert de Fifa het voetbal te verkopen en de beste saleslui zijn daarbij de lokale bonden die op hun beurt terugvallen op marketingdeskundigen. Suriname is één van de weinige lidlanden, zo niet het enige lidland, die met oogkleppen blijven rondlopen, waardoor de voetballiefhebber liever gebruikmaakt van het grote tv-aanbod aan buitenlandse wedstrijden dan naar een sfeerloos stadion te gaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina