Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fernandes stimuleert duurzaam ondernemen

Fernandes Bottling stimuleert duurzaam ondernemen

11/11/2019 06:11 - Amanda Palis

Zaterdag participeerden ondernemers en geïnteresseerden bij het Fernandes Goes Green Event in een training over duurzaam
ondernemen.

Zaterdag participeerden ondernemers en geïnteresseerden bij het Fernandes Goes Green Event in een training over duurzaam ondernemen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Een duurzame bijdrage leveren en duurzaam ondernemen doen we met z’n allen”, zegt Ayida Slooten van de afdeling Public Relations van Fernandes Bottling Suriname. Zaterdagavond verzorgde ze tijdens het Fernandes Goes Green-event een training voor ondernemers en geïnteresseerden over duurzaam ondernemen.

"Middels training en debat willen wij ondernemers aanzetten om hierover na te denken. Hiermee maken we in elk geval een begin." Deze vorm van zakendoen heeft volgens Slooten niet alleen invloed op het milieu, maar draagt ook bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Die zijn zaterdag ook belicht.

Naast grote bedrijven, verdiepen ook steeds meer andere ondernemingen zich de afgelopen jaren in duurzaam ondernemen. "We merken gelukkig dat we inzien dat het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid is als bedrijfsleven om bij te dragen aan niet alleen welvaart van de samenleving, maar ook aan het welzijn", zegt Slooten.

Georgesette Sédo, één een van de deelnemers aan de workshop, spreekt van een goede start om bewustwording over duurzaam ondernemen aan te wakkeren bij ondernemers en de gemeenschap. "Zelf ben ik lid van Junior Chamber International Unify. Wij houden ons vooral bezig met groene projecten en stimuleren de samenleving om ook groen te denken. Wij willen de opgedane kennis ook daadwerkelijk toepassen. Als ondernemer dragen wij namelijk ook bij aan het sociaal maatschappelijk probleem en als we samen kunnen werken door zodanig te ondernemen, dan is dat zeker meegenomen", zegt ze.

Voor Danique van Varsseveld van Trash Tag Movement Suriname, is het zeker zinvol om duurzaam te ondernemen. "Als organisatie zijn wij zelf bezig mensen bewust te maken van duurzaam omgaan met ons milieu. Duurzaam leren ondernemen draagt zeker bij aan het vergroten van de bewustwording." Van Varsseveld noemt het "een goede gelegenheid om naast discussiëren over duurzaam ondernemen, ook contacten uit te zetten en te netwerken".

De deelnemers discussieerden onderling over stellingen die vooral gingen over de barrières die ondernemers ondervinden bij duurzaam ondernemen. Een panel van vier leden heeft tijdens de gedachtewisseling zijn expertise ingebracht. Een van de stellingen ging over de vraag of bewustwording over duurzaamheid en duurzaam leven en ondernemen al op school moeten worden aangeleerd.

Wilfred Leeuwin, voorzitter van de recyclingorganisatie Suresur en lid van het panel, vindt van wel. "De mindshift kan daar alvast beginnen. We kunnen stellen dat we misschien te veel meegeven aan de kinderen in ons onderwijs, maar we geven te weinig van wat we nodig hebben, want we zien dat we groen eigenlijk onderschatten."

De vraag of het innen van statiegeld wel of niet leidt tot vermindering van vervuiling, deed veel stof opwaaien tijdens het debat. Hoewel de Surinaamse Brouwerij veel pogingen heeft ondernomen om statiegeld te heffen op haar flessen krijgt ze die met veel moeite terug voor hergebruik. Leeuwin pleit voor een afvalfonds. "Iedereen die verpakkingsmateriaal of materiaal gebruikt of produceert, moet wettelijk verplicht worden bij te dragen aan dit fonds", vindt de Suresur-voorzitter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina