Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Komst dialysecentrum voor kinderen toegejuicht

Komst kinderdialysecentrum toegejuicht

11/11/2019 00:00 - Lloyd Djendje

Komst kinderdialysecentrum toegejuicht

 

PARAMARIBO - Verschillende betrokkenen in de nierdialysesector juichen de komst van een kinderdialysecentrum in Suriname toe. Faroek Chhangur, arts van het Nationaal Nierdialysecentrum (NNC), heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat kinderen geen halve volwassenen zijn en daarom een specifieke, gerichte dialysebehandeling verdienen.

Vóór de komst van de nefrologen (medici die patiënten met een nierziekte behandelen maar ook nieraandoeningen proberen te voorkomen) heeft het NNC de acute gevallen van kinderdialyse helpen uitvoeren. Dat gebeurde in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en in het St. Vincentius Ziekenhuis door de arts John Bilkerdijk, met ondersteuning van het Emma Kinderziekenhuis in Nederland.

"Sinds de nefrologen in Suriname zijn aangekomen, hebben wij meer gefungeerd als leverancier van materiaal en verpleegkundigen. Onze focus was voornamelijk het dialyseren van volwassenen gezien de grote vraag. Kinderdialyse hebben wij gelaten waar ze thuishoort, namelijk bij de kindernefroloog", zegt Chhangur.

Glenn Uiterloo, bedrijfsleider van het NNC, vult aan dat het centrum als overheidsinstituut altijd wil presteren voor de burgers van het land. "We moeten altijd bereid zijn in te komen als er echt een zeer dringende nood is, maar we zitten er niet op te wachten. Wij verwijzen graag liever door naar kinderarts-nefroloog Werner Keenswijk. Hij is de specialist hiervoor."

Uiterloo zegt dat het NNC blij is met het initiatief om een specifiek kinderdialysecentrum op te starten. Het NNC heeft ook verpleegkundigen afgevaardigd naar de jongste masterclasstraining voor dialyseverpleegkundigen, zodat het centrum de ontwikkelingen kan bijbenen.

Helemaal rationeel denkt internist-nefroloog Amar Punwasi van het AZP dat de aangegeven aantallen van vijftien tot 25 kinderen voor dialyse het rechtvaardigen om een kindvriendelijke ruimte in te richten voor deze specifieke behandeling. Hij zegt weinig inzicht te hebben om een uitspraak te doen over de kosten.

Maar als bijvoorbeeld al vijftien kinderen drie keer per week gedialyseerd moeten worden dan is dat al 45 keer per week waarbij er zeker vier dialysemachines nodig zijn en twee verpleegkundigen. "Dit moet wel een haalbare zaak zijn waar het kind centraal staat. Het is een mooi initiatief om de kinderdialyse naar een hoger niveau te tillen", aldus Punwasi.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina