Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Betere regulering radioactieve straling

Suriname wil betere regulering radioactieve straling

11/11/2019 19:39 - Merredith Bruce

Suriname wil betere regulering radioactieve straling

Foto: freelogovectors.net  

PARAMARIBO - Suriname kan door toe te treden tot het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) veel voordeel halen als het gaat om beleid over hoe om te gaan met radioactieve straling. Dat zei Robert Mohamed, onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid zaterdag tijdens een workshop in gesprek met journalisten.

De bijeenkomst is de eerste aanzet om te komen tot toetreding van Suriname tot de internationale organisatie. Het land maakt op dit moment conform Nederlandse en Belgische richtlijnen gebruik van radioactieve, ioniserende en niet-ioniserende straling. Het gaat hierbij om stralen die vrijkomen bij processen in de gezondheidszorg, zoals bij een röntgenfoto of scan, of in de mijnbouw.

Hoewel het er volgens de onderdirecteur veilig en verantwoord aan toegaat, valt er nog veel meer hieruit te halen. Met de toetreding tot het IAEA kan rechtstreeks gebruikgemaakt worden van die internationale kennis en expertise.

Mohamed noemt de Dominicaanse Republiek als voorbeeld van een land waarbij de straling nuttig gebruikt is. "Daar was er een tijd terug een uitbraak van de carambola-fruitvlieg die alle fruitaanplant vernietigde met als gevolg een schaarste. Het land heeft toen met de expertise van het IAEA gebruik gemaakt van een bepaald type gammastraling, waarbij alle mannelijke fruitvliegen zijn gesteriliseerd en daarmee de populatie van die fruitvliegjes kon worden ingedamd."

Hiermee geeft hij aan dat niet alleen het land op zich, maar ook verschillende ministeries zoals Landbouw, Veeteelt en Visserij baat zullen hebben bij de toetreding van Suriname tot IAEA. Van de veertien onafhankelijke Caribische landen zijn alleen Suriname en Saint Kitts en Nevis er nog geen lid van.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in april vorig jaar een commissie laten instellen voor veiligheid en kwaliteit van de radiologische zorg in Suriname. Mohamed vertelt dat de bestaande wetgeving dateert van 1947. "Er is in de jaren tachtig een poging ondernomen om de wet te updaten, maar we zijn niet ver opgeschoten daarmee." Het IAEA zou kunnen helpen om de wet conform internationale richtlijnen aan te passen, stelt hij.

Bij de workshop waren personen en instanties aanwezig die een belangrijke rol spelen in het proces om toe te treden tot het IAEA. Er waren ook vertegenwoordigers van bedrijven zoals Staatsolie en Iamgold en gezondheidsinstellingen die gebruikmaken van bestralingen. Whitney Coulor van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, gaf in haar presentatie aan hoe het ziekenhuis hiermee omgaat. Hielke Boersma van de Nederlandse Vereniging voor Stralingshygiëne vertelde onder meer over de wet- en regelgeving in Nederland.

Het is volgens Mohamed de bedoeling dat er na de workshop verdere stappen worden ondernomen voor Surinames toetreding tot het internationale agentschap. "De contributie die we zullen moeten betalen weegt niet op tegen de vele voordelen die we als land hieruit kunnen halen." De workshop is gehouden in Courtyard by Marriott.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina