Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Hij kon Eskimo’s ijs bij hem laten kopen’

‘Hij kon Eskimo’s ijs bij hem laten kopen’

12/11/2019 22:52 - Ivan Cairo

Winston Lackin heeft maandag, omringd door familie, het tijdelijke met het eeuwige verwisseld.

Winston Lackin heeft maandag, omringd door familie, het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Winston Lackin had enorm veel geduld en een grote overredingskracht. Zo herinnert NDP-ondervoorzitter André Misiekaba zich zijn maandag overleden partijgenoot. “Hij was een topdiplomaat. Hij was zo goed in zijn vak dat we vaak lachend stelden: hij is in staat om de Eskimo’s ijs bij hem te laten kopen.”

Misiekaba legt uit dat hij mede door Lackin werd opgevangen en begeleid toen hij zich in 2004 bij de NDP aansloot. "In de partij heeft hij zich altijd beziggehouden met het jongerenbeleid en begeleiding van jongeren. Hij leerde mij hoe ik mij als jongere moest profileren. Zijn sleutelwoorden waren: studeren, discipline, partijfilosofie en rust bewaren. Jonne, zoals wij hem in de partij noemden, was iemand met een ijzeren geduld. Ik heb hem nooit boos gezien. Er moest heel veel gebeuren om hem zich te laten ergeren. Hij was een trouwe en zeer deskundige werker", aldus Misiekaba.

Lackin is omringd door familie overleden. Hij is enige tijd ziek geweest. De politicus stuurde enkele weken geleden via WhatsApp vanaf zijn ziekbed in Colombia een dankwoord naar de Surinaamse samenleving voor de beterschapswensen die hij had gekregen. Hij zei ervan overtuigd te zijn de ziekte te zullen overwinnen, maar verloor uiteindelijk toch de strijd. Na de behandeling in het Zuid-Amerikaanse land keerde hij onlangs terug naar Suriname. Zijn overlijden is hard aangekomen bij partijgenoten en vrienden.

NII-directeur Clifton Limburg memoreert onder andere de ijzeren kalmte van de nu overleden politicus. "Winston Lackin was een bijzonder mens. Ik was geschokt toen ik vernam dat hij is ingeslapen, omdat ik ervan uitging dat hij z'n ziekte de baas zou worden. Ik heb hem nimmer een toespraak zien voorlezen. Zijn onthoudingsvermogen was er één van formaat. Ik heb hem ervaren als een talentvolle diplomaat die in staat was om voor de vuist weg te spreken en zonder één stuk papier naar de letter een mondeling verslag te geven over gesprekken op conferenties."

Limburg die als presentator van Bakana Tori Lackin vele malen heeft geïnterviewd vóór de verkiezingen van 2010 en nadat hij minister werd, zegt dat hij als bewindsman "nauwgezet de nieuwe koers met betrekking tot het buitenlandbeleid wist te beargumenteren en waar nodig te verdedigen". "Een kameraad die ik nimmer boos heb zien worden." Zowel Limburg als Misiekaba typeert het heengaan van de ex-minister als een groot verlies voor de NDP. "Het is een aderlating voor de bijdrage van Lackin aan de milieuagenda van onze Republiek Suriname", aldus Limburg. "We verliezen in hem een trouwe makker", zegt Misiekaba.

Ook minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had een bijzondere band met zijn oud-collega. Hij herinnert zich hoe hij na achttien jaar afwezigheid terugkeerde naar Suriname voor een oriëntatiegesprek. "Hij was de eerste met wie ik kennismaakte binnen NDP-structuren." Als governor van de Centrale Bank van Suriname heeft Hoefdraad veel overleg gevoerd met Lackin over de economische diplomatie die de regering voorstaat en voor het verschaffen van geüpdatete macro-economische informatie voor buitenlandse posten.

Lackin was jarenlang in de diplomatieke dienst en heeft op verschillende posten in diverse landen gewerkt voordat hij in augustus 2010 benoemd werd tot minister van Buitenlandse Zaken. In die functie heeft hij zich ingezet voor verdere integratie van Suriname in het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika. Mede door zijn inzet werd de Unasur-top die in augustus en september 2013 in Paramaribo werd gehouden een succes. Na de verkiezingen van mei 2015 werd hij speciaal adviseur op het Kabinet van de President. Hij werd aangesteld als coördinator van het regeringsbeleid met betrekking tot de klimaatagenda. Lackin werd 64 jaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina