Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Mogelijk loonvordering tegen contractors

Mogelijk deze week loonvordering tegen contractors

12/11/2019 00:00 - Naomi Hoever

Armand Zunder van  de Algemene Werknemersbond (m) met enkele arbeiders van contractors.

Armand Zunder van de Algemene Werknemersbond (m) met enkele arbeiders van contractors. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Deze week willen werknemers van de contractors in dienst van Iamgold een vordering indienen voor loon dat zij buiten hun schuld om niet hebben ontvangen. Nadat er op 28 juli problemen waren ontstaan op de concessie van het goudbedrijf, met een dode tot gevolg, stopte het goudbedrijf tijdelijk de werkzaamheden. Daardoor hadden ook de contractors geen werk en werden honderden werknemers thuisgezet. De werkzaamheden werden na ongeveer een maand hervat.

Dat de looneis pas nu wordt ingediend, komt omdat er betrokkenen in het binnenland wonen. De gedupeerde werknemers overwegen ook om bij De Nationale Assemblee een petitie in te dienen omdat zij vinden dat zij in hun werkrelatie worden benadeeld. Volgens de Wet Intermediair mag iemand niet langer dan twee jaar bij hetzelfde contractorsbedrijf werken als tijdelijke kracht. Daarna moet de persoon een vast arbeidscontract krijgen.

Voor een groot deel van de arbeiders breekt de periode van twee jaar nog deze maand aan. Om de wettelijke verplichting te omzeilen, zouden sommige werkgevers willen dat de werknemers voor zes maanden uit dienst treden, maar zonder garantie dat ze daarna kunnen terugkeren. Volgens de Algemene Werknemersbond (AWB) onder leiding van Armand Zunder is er een behoorlijk aanbod aan technische kader op dit moment.

De contractors die door het stilleggen van de bedrijfsactiviteiten door Iamgold zonder werk  zaten, hebben verschillend gehandeld bij het toekennen van een vergoeding over de periode waarin Iamgold geen gebruikmaakte van hun diensten. Eén van de bedrijven heeft een basisbedrag van SRD 1.500 zonder toeslagen per werknemer betaald.

Een andere contractor bood de mogelijkheid voor een lening voor hetzelfde bedrag en een derde stelde voor een voorschot te geven die met de vakantieuitkering van juli volgend jaar zou moeten worden verrekend. Ontevreden over deze (voorgestelde) regelingen meldden de werknemers zich bij de AWB om een loonvordering in te dienen via de afdeling Juridische Zaken van het ministerie van Arbeid.

Op 28 juli drongen illegale goudzoekers het mijngebied van Rosebel Gold Mines binnen. Er ontstond daarbij een treffen met een gemengde gewapende eenheid. Tijdens de uit de hand gelopen situatie werd porknokker Furgill Aloeboetoe dodelijk geraakt. Na dit fatale schot werd de situatie grimmiger; bezittingen van Iamgold werden overgoten met benzine en in brand gestoken. Dit was reden voor de multinational om uit voorzorg de werkzaamheden een maand te staken. De rust is intussen weergekeerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina