Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rechtsstaatgedachte opnieuw in balans brengen

Rechtsstaatgedachte in Suriname opnieuw in balans brengen

12/11/2019 05:07 - Wilfred Leeuwin

Gaetano Best (l), Roy Shyamnarain (m) en Romana Gardeslen vinden dat de trias politica weer in ere hersteld moet worden.

Gaetano Best (l), Roy Shyamnarain (m) en Romana Gardeslen vinden dat de trias politica weer in ere hersteld moet worden. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - De rechtsstaatgedachte in Suriname mag en moet aardig worden bijgeschaafd en in niveau omhoog worden getrokken. Onder het thema ‘democratie, rechtsstaat en rechtspleging' zal vrijdag en zaterdag in een open seminar in een gemengde setting met maatschappelijke groepen gesproken worden over de rechtsstaatgedachte in Suriname.

De Stichting Juridische Samenwerking Suriname-Nederland (SJSSN), die deze conferentie organiseert, wil dat er een rechtsstaat-agenda voor de toekomst wordt samengesteld. "Behalve dat we op de conferentie analyses zullen maken en de ontwikkelingen doornemen, willen wij dat de deelnemers zelf de agenda opstellen", zegt directeur Romana Gardeslen van de stichting. Deze agenda zal worden aangeboden aan minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie, die de conferentie zal afsluiten.

Roy Shyamnarain, voorzitter van het SJSSN-bestuur, concludeert dat er bitter weinig is overgebleven van de rechtsstaatgedachte die vanaf de onafhankelijkheid is aangekondigd. "Er zou sprake moeten zijn van een trias politica waar zowel de uitvoerende, wetgevende als rechterlijke Macht haar eigen bevoegdheden heeft en in een bepaalde balans opgetreden moet worden. Als vanaf toen tot nu zaken verkeerd zijn gegaan en het gestelde doel niet is gehaald, moeten we dit veranderen en corrigeren."

Als voorbeeld van disbalans noemt Shyamnarain het gegeven dat in de Surinaamse rechtsstaat een van de drie machten vindt dat die de baas is van een van de twee of van beide andere machten. "Dan kan je niet zeggen dat er een evenwichtige afweging plaatsvindt. We zien dat een assembleelid gewoon roept dat de rechter moet afblijven van een kwestie die juist door de rechterlijke macht beslist moet worden. Trias politica betekent dat rechtspreken voorbehouden is aan de rechter. Dus wanneer je als lid van een andere macht zulke uitspraken doet, besef je niet goed wat jouw rol is binnen de trias politica."

Gardeslen benadrukt dat de SJSSN geen politiek maar een onafhankelijk instituut is dat zich richt op de juridische beroepsgroepen. Maar de stichting wil zich ook gaan richten op het bedrijfsleven en maatschappelijke groepen. "Dat doen we niet vanuit een politieke achtergrond maar juist om de onafhankelijkheid van onze stichting in stand te houden in het belang van de rechtsstaat."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen