Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Betere spreiding bij Open Monumentendag

Betere spreiding bij Open Monumentendag

13/11/2019 19:51 - Audry Wajwakana

The Corner House die jaarlijks tijdens Open Monumentendag een grote publiektrekker is, wordt dit jaar voor de toegang aangepast.

The Corner House die jaarlijks tijdens Open Monumentendag een grote publiektrekker is, wordt dit jaar voor de toegang aangepast. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Open Monumentendag belooft in de historische binnenstad van Paramaribo wederom een groots spektakel te worden. Jaarlijks blijkt er een toenemende belangstelling te zijn. Om de drukte beheersbaar te maken heeft de Vereniging Vrienden van Stadsherstel Suriname (VVSS) nieuwe locaties en activiteiten aan het programma toegevoegd voor een betere spreiding van de bezoekers. "Dit doen we om het restauratie- en conservatieproject van het Elisabeth Samson Huis te ondersteunen", zegt VVSS- bestuurslid Astrid Currie.

Open Monumentendag wordt voor de zevende keer in Suriname gehouden. Vanaf 2016 heeft de VVSS de organisatie van Stichting Stadsherstel Suriname overgenomen om bij te dragen aan een grotere belangstelling en bewustwording in de Surinaamse gemeenschap over het belang van de monumentale panden en de historische binnenstad.

Het bewustzijn hiervoor vindt Currie nog veels te weinig. "Er worden een heleboel activiteiten gehouden, maar die zijn alleen bekend bij een kleine groep. De Open Monumentendag is daarom bestemd voor het grote publiek ter informatie en over wat er in de toekomst gaat gebeuren", benadrukt Currie. Ondanks dat ze jaarlijks een toenemende drukte constateert, kan het volgens haar altijd meer.

Dit jaar zijn er meer monumenten bijgekomen. In totaal zijn er twintig locaties, waar er naast rondleidingen presentaties zijn. Eén van de presentaties is in Het Waaggebouw waar er lezingen worden gehouden door projectleden van het Paramaribo Urban Rehabilitation Project (PURP) die zullen vertellen over onder meer de herbouw van het afgebrande DNA-gebouw. De fototentoonstelling 'The Chinese in Me' in Kong Ngie Tong Sang is ook in het programma opgenomen.

Op het terras van de Nola Hatterman Art Academy mogen belangstellenden zich voor een kleine bijdrage opgeven voor een city tour door gecertificeerde tourgidsen. In de tent van de VVSS kunnen geïnteresseerden zich opgeven voor een speurtocht of vriend worden van de VVSS en daardoor op de hoogte blijven van de activiteiten die de stichting ontplooit. Grote aandachttrekkers zijn de Corner House en Dixie Bar. Vorig jaar waren deze twee locaties niet van de partij vanwege restauratiewerkzaamheden. "Om het in goede banen te leiden vragen we dit jaar een kleine bijdrage. Hierdoor hopen we tenminste de drukte beheersbaar te maken", zegt Currie.

Bezoekers met een toegangskaart worden naar binnen begeleid en zullen door gidsen opgevangen worden om hen verder te begeleiden. De gidsen vertellen over de rijke historie, architectuur, inrichting en de verborgen verhalen van  de twee locaties. "We hebben begrepen dat sommige mensen niet geïnteresseerd zijn in het verhaal van de gidsen, maar gewoon rond willen kijken en foto's maken. Er zijn filmschermen geplaatst met korte filmopnames en we hopen hierdoor dat de bezoekers door de mogelijkheden sneller kunnen beslissen wat ze willen doen voor een vlotte doorstroom", zegt Currie.

Een veel gehoorde klacht is dat het niet altijd lukt om binnen de vijf uren van het evenement overal naar toe te gaan. Als oplossing zal de organisatie dit jaar drie Tuk Tuks (motorige driewielers) inzetten. Bezoekers kunnen gratis van en naar de verschillende locaties vervoerd worden. De centrale plek van deze Tuk Tuks is het Waaggebouw. Bij het eindpunt aan de Heerenstraat wordt er een bake sale gehouden en vertelt Cynthia McLeod om twaalf uur over het Elisabeth Samson Huis project. In verband hiermee zal de Heerenstraat vanaf de Klipstenenstraat afgesloten zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina