Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Problemen genoeg

COLUMN: Problemen genoeg

13/11/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Problemen genoeg

Ivan Cairo  

Uit nieuwsgierigheid, maar ook gewoon uit belangstelling volg ik de politieke ontwikkelingen in de regio en andere omliggende landen. Je ontkomt dan ook niet aan Bolivia, Chili en wat er bij Trump gebeurt. Je trekt vergelijkingen en ziet hier en daar overeenkomsten, maar ook verschillen met situaties en personen in Suriname. Uit de nieuwsberichten blijkt dat president Evo Morales van Bolivia is afgetreden nadat hij een ultimatum kreeg van het leger vanwege aanhoudende protesten, omdat hij volgens tegenstanders zou hebben gefraudeerd bij de recentste verkiezingen.

De in 2006 voor het eerst tot president gekozen cocaboer tevens vakbondsleider wilde langer aanblijven als staatshoofd nadat, volgens de aanvankelijke verkiezingsresultaten van vorige maand, een tweede kiesronde zou moeten worden gehouden. Op een volgens waarnemers onverklaarbare wijze kwam er toch een uitslag met een marginale winst, waardoor een tweede ronde niet nodig zou zijn en Morales aan een vierde termijn kon beginnen. Uiteindelijk gooide hij de handdoek in de ring en vluchtte gisteren naar Mexico om naar eigen zeggen het vege lijf te redden.

Verschillende landen in de regio hebben de ontwikkelingen in Bolivia een staatsgreep genoemd en het gedwongen aftreden van Morales veroordeeld. Ook de Surinaamse regering heeft de ontwikkelingen daar verworpen. Onwillekeurig dacht ik terug aan december 1990. Toen deed de evenals Morales langs democratische weg aangestelde president Ramsewak Shankar ook onder druk van een leger, het Nationaal Leger van Suriname, afstand van de macht. De beruchte telefooncoup was toen een feit. Dezelfde mensen die in 1990 het gedwongen aftreden van een democratisch gekozen president instigeerden, keuren diezelfde ontwikkeling vandaag in een ander land af. Ik ben blij dat men tot inkeer schijnt te zijn gekomen.

Terwijl het in Bolivia langs ongeoorloofde druk is gerealiseerd, proberen volksvertegenwoordigers in de VS president Trump langs legale weg uit het Witte Huis te krijgen. De - als je het mij vraagt - totaal geobsedeerde media houden ons van minuut tot minuut op de hoogte van zijn capriolen en het impeachmentproces in Washington. Kijk je naar CNN en Fox News, dan krijg je wellicht de indruk dat er in de VS niets anders gebeurt dan Trump. Vanaf de dag dat de man zijn intrek nam in het Witte Huis begon een mediacircus die volgens mij zijn weerga niet kent in de Amerikaanse politieke geschiedenis. Trump kan geen scheet laten of het is 'breaking news'.

Allerlei deskundigen en analisten aan weerzijden van het politiek spectrum in de VS worden aan de lopende band opgevoerd om de Trump-scheten te analyseren, te verklaren of te becommentariëren. Volgens mij geniet de Amerikaanse president zelf van alle aandacht en doet hij opzettelijk van die "gekke" dingen om mensen op stang te jagen. God behoede ons dat we ooit een dergelijke situatie in het land krijgen of ontwikkelingen zoals in Bolivia plaatsvinden omdat machthebbers koste wat het kost willen vasthouden aan politieke macht. We hebben al problemen genoeg.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina