Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Weggedeelte Nieuw Jacobkondre hersteld

Ingezakt weggedeelte Nieuw Jacobkondre aangepakt

13/11/2019 04:12 - Gilliamo Orban

Yvonne Pinas, districtscommissaris van het Boven-Saramaccagebied, heeft graag dat er een betonnen brug wordt gebouwd.

Yvonne Pinas, districtscommissaris van het Boven-Saramaccagebied, heeft graag dat er een betonnen brug wordt gebouwd. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het gedeelte van de weg naar Nieuw Jacobkondere dat vorige week woensdag ernstig instortte en vlam vatte, is intussen hersteld door de goudmultinational Rosebel Gold Mines (RGM). Er bevond zich op die wegstrekking over de Pikin Saamaka-kreek een geïmproviseerde brug van houtblokken, die overgoten was met lateriet.

Door de instorting kon er geen verkeer over dat gedeelte van de weg. "Rosebel heeft snel gereageerd en heeft het probleem opgelost. De maatschappij heeft weer een brug van houtblokken in elkaar gezet", zegt Yvonne Pinas, districtscommissaris van het Boven-Saramaccagebied.

Hoewel ze ingenomen is met de dienstverlening van Rosebel, wijst ze erop dat de goudmaatschappij belangen heeft in het gebied vanwege de mijn die het bedrijf daar exploiteert. RGM maakt dus ook gebruik van de weg. "Het tegemoetkomen aan de bewoners is terecht en wij stellen dat zeer op prijs", zegt de dc.

Pinas typeert de aanpak wel als een noodoplossing. Zij ziet graag dat er een betonnen brug wordt gebouwd, maar dat is nog toekomstmuziek. Er moet hiervoor een begroting gemaakt worden en daarna moeten de financiële middelen vrijgemaakt worden. "Dat kan mogelijk volgend jaar gebeuren, maar belangrijk is dat we wel streven naar een duurzame oplossing. Want de brug van houtblokken is van korte duur ", zegt de dc.

Het Boven-Saramaccagebied is enkele jaren terug ontsloten door de wegen die zijn aangelegd naar met name Pusugrunu en Nieuw Jacobkondre. Het waren eerst de houtondernemers die wegen in het gebied hebben aangelegd en de overheid heeft toen besloten om deze te verbeteren. Daarmee ging een langgekoesterde wens van de bewoners in vervulling.

Voorheen waren Pusugrunu en Nieuw Jacobkondre alleen te bereiken via de rivier of met het vliegtuig. Volgens Pinas vertoeven in Nieuw Jacobkondre en omgeving meer dan drieduizend mensen inclusief de 250 lokale bewoners. De meeste mensen doen daar aan goudwinning en houttkap.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina