Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Newmont op schema

Newmont op schema met productie en financiële doelen

13/11/2019 10:01 - Ivan Cairo

Newmont-directielid Albert Ramdin.

Newmont-directielid Albert Ramdin. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Newmont Suriname is goed op weg om de voor dit jaar gestelde productie en financiële doelstellingen te realiseren. Het streven is om minstens 520.000 troy ounces goud te produceren in de Merianmijn in het Paamakagebied. Uit deze operaties verdient de overheid ongeveer 39 miljoen US dollar aan royalty's en belastingen. Dat kwam dinsdag naar voren tijdens een presentatie van Newmont-directielid Albert Ramdin.

Het afgelopen jaar heeft de onderneming 172 miljoen US dollar in Suriname geïnvesteerd, waarvan 400.000 US dollar ten behoeve van de lokale gemeenschap in het Paamakagebied. Naarmate de afschrijvingen afnemen zal er ook meer aan de overheid worden afgedragen. Er wordt niet alleen gekeken naar de uitbreiding van de productie in de Merianmijn, maar ook naar het in productie brengen van Sabajo Hill.

Er is een exploitatievergunning aangevraagd voor dat gebied. Ook zuidwaarts, richting het stuwmeer in Brokopondo, ziet Newmont mogelijkheden voor groei. In de Merianmijn wordt in vier open pits gewerkt. De levensduur van deze mijn is gesteld op veertien jaar, maar dat kan verlengd worden naar gelang de productie vordert, zei Ramdin.

Intussen worden plannen voorbereid en wordt besproken over wat er met het gebied wordt gedaan nadat dit over enkele decennia zal zijn uitgemijnd. Kleine verstoorde gebieden zullen bijna in hun oorspronkelijke staat worden teruggebracht door de mijnen dicht te gooien en te herbeplanten, maar de omvangrijke open groeve zal anders gebruikt worden.

Dat zal echter afhangen van wat de overheid en de lokale bevolking willen. Ramdin legt uit dat in het gebied goede wegen zijn aangelegd. Maar als er geen ontwikkelingsplannen klaar zijn voor nà de mijnsluiting zullen ook die weer beplant worden met bomen. Nabij de groeve die zal zijn veranderd in een grote waterplas kunnen toeristische activiteiten ontwikkeld worden, maar het gebied kan ook worden aangewend voor aquacultuur, stelt de Newmont-functionaris.

Hij legt verder uit dat niet alleen aan de belangen van de onderneming wordt gedacht. In het kader van gemeenschapsontwikkeling en bevordering van ondernemerschap onder de plaatselijke bevolking is een gemeenschapsontwikkelingsfonds opgezet. Daarin wordt per jaar een half miljoen Amerikaanse dollars gestort. Hieruit worden duurzame projecten gefinancierd waarover samen met de bewoners is beslist.

Momenteel geeft de plaatselijke bevolking de voorkeur aan projecten voor stroom- en drinkwatervoorziening. Ook wordt nagegaan hoe de productie van hooglandrijst kan worden ondersteund. Alleen duurzame projecten worden gefinancierd, zegt Ramdin. De gemeenschap moet zelf een visie hebben hoe ze het gebied verder wil ontwikkelen, maar de overheid heeft daarin ook een rol.

Newmont herstelt in het kader van haar milieubeleid gebieden die niet meer gebruikt worden voor de operaties. Ze worden herbeplant met bomen die voorkomen in het gebied. De bedoeling is dat per jaar ongeveer tien- tot vijftienduizend bomen worden geplant. Momenteel wordt ongeveer tien hectare land niet meer benut voor het mijnen.

De zaailingen van de bomen die geplant worden, worden verzameld door ingehuurde bewoners van het gebied. Intussen heeft het goudbedrijf een eigen plantenkwekerij opgezet. Deze moet nog in gebruik worden genomen. Niet alleen de eigen productiegebieden worden hersteld, maar ook de verlaten plekken waar porknokkers hebben gewerkt.

Daarbij wordt ook de loop van kreken en andere stromen hersteld, die door de gouddelvers was veranderd. Omdat de goudproductie middels kwik minder oplevert en milieuonvriendelijk is, wordt ook in samenwerking met de lokale bewoners uitgekeken naar kwikvrije productiemethoden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina