Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen prijsverlaging door 'goedkope' dollars

Geen prijsverlaging goederen door 'goedkope' dollars

14/11/2019 10:26 - Ivan Cairo

Cambio Chotelal waar 'goedkope' US dollars worden verkocht.

Cambio Chotelal waar 'goedkope' US dollars worden verkocht. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Goederen zullen niet in prijs omlaag gaan omdat twee cambio’s goedkoper dan concurrenten Amerikaanse dollars verkopen. Het is een misvatting van consumenten dat te verwachten, zegt Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Winkeliers.

Hij stelt dat de afgelopen weken zowel deze organisatie als winkeliers door burgers zijn gevraagd waarom er geen prijsverlaging wordt doorgevoerd, "want er worden goedkope US dollars verkocht". "Dat kan niet. Het gaat niet zo", stelt Hasnoe. Hij legt uit dat er sprake is van een "oneigenlijke situatie, omdat niemand weet van waar de US dollars komen die de twee cambio's verkopen". 

De voorzitter voegt er aan toe dat de verkoop van de goedkope US dollars geen enkel effect heeft op de economie of de handel, omdat de vreemde valuta niet ter beschikking van importeurs is. "Als door de autoriteiten was geïntervenieerd en importeurs tegen een lagere koers dollars konden kopen had de hele samenleving daar baat bij. De prijzen van goederen zullen dus niet dalen, want wat nu gebeurt is een geïsoleerd geval."

Hasnoe vindt dat de Centrale Bank van Suriname tenminste had kunnen interveniëren op de valutamarkt, zodat voor tenminste basisgoederen goedkopere dollars beschikbaar werden gesteld. Enkele weken geleden zei president Desi Bouterse in het radioprogramma Bakana Tori en tijdens een politieke vergadering in het NDP-hoofdkwartier Ocer, dat twee cambio's bereid waren gevonden om voor SRD 8 de Amerikaanse dollar te verkopen.

De verwachting was dat concurrenten zouden volgen, wat tot nu toe niet is gebeurd. Bij andere cambio's is de koers voor de Amerikaanse munt nog gemiddeld SRD 8,20 bij verkoop. Politieke tegenstanders van de regering zien het aanbod van goedkopere dollars door de twee wisselkantoren als een verkiezingsstunt.

Bouterse had aangegeven dat de wisselkoers rond de viering van de onafhankelijkheidsdag significant naar beneden zal zijn gebracht. De officiële wisselkoers voor de US dollar is al geruime tijd SRD 7,52.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen