Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ik ga dit niet afbreken, maar heb kanttekeningen'

'Ik ga dit niet afbreken, maar heb mijn kanttekeningen'

14/11/2019 15:38 - Gilliamo Orban

Op zes scholen gaat het ministerie van Onderwijs als pilot een schoolvoedingsproject draaien.

Op zes scholen gaat het ministerie van Onderwijs als pilot een schoolvoedingsproject draaien. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het schoolvoedingsproject van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal met beide armen aangegrepen worden door de leiding van de Openbare School Koewarasan 1. Schoolleider Ivette de Vlugt kan zich terugvinden in de doelstellingen van het project.

"Wij zijn voorstander van gezond voedsel voor de kinderen en er zullen leerlingen zijn die behoefte hebben aan een maaltijd. De kinderen hebben soms geen geld om brood te kopen", legt De Vlugt uit in gesprek met de Ware Tijd. Haar school telt 408 leerlingen.

Volgens een persbericht van NII is het de bedoeling dat er een pilot wordt gedraaid met de Openbare School Sunny Point 1 en 2, OS Koewarasan 1 en 2, voj-Koewarasan en de basisschool Weid Mijn Lammeren. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken van Brazilië.

"Het ligt in de bedoeling dat de scholen een eigen keuken op het schoolterrein krijgen om zodoende zelfvoorzienend te zijn, als het gaat om ontbijt en lunch tijdens schooltijd", aldus het NII. De Vlugt weet dat er ouders zijn die laat thuiskomen, waardoor pas tegen zeven uur 's avonds gekookt wordt voor de kinderen. Een portie op school nuttigen zal hierdoor een voordeel zijn.

De groenten die in het kader van het schooltuinenproject worden geplant zullen gebruikt worden voor het schoolvoedingsproject. "Het zal een stimulans zijn voor de kinderen om te zien dat de groenten nuttig worden gebruikt", zegt de schoolleider. De bedoeling is dat er ook groenten gekocht zullen worden bij landbouwers in de omgeving.

Het is nog niet bekend wanneer begonnen zal worden voeding op school te verstrekken. Mariska Anijs, directrice van de voj-school Koewarasan met 485 leerlingen, verwacht dat dit nog een poos zal duren. Er moeten nog keukens worden gebouwd. "We zijn ingenomen met het project en gaan dat niet afbreken, maar ik heb kanttekeningen die ik heb doorgegeven aan de werkgroep die ermee belast is."

Zij ervaart dat de kinderen op voj-niveau nukkig zijn en vraagt zich af of de leerlingen bereid zullen zijn om dagelijks de (gezonde) voeding te nuttigen. Veel schoolgaanden eten volgens haar gewoonlijk onder meer een portie patat of bami. Anijs beveelt aan om vooraf een enquête onder de leerlingen te houden om na te gaan waarnaar hun interesse naar uitgaat voor voeding.

De directrice heeft begrepen dat de eettentjes op school moeten ophouden te bestaan. "De mensen die verkopen zullen hun broodwinning verliezen en daarmee moet rekening gehouden worden." Ook Anijs maakt mee dat sommige leerlingen niet altijd geld hebben om brood te kopen of dat ze zonder brood naar school komen. "Het gaat wel niet om schrijnende aantallen", zegt ze.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina