Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wereld Diabetesdag: ‘Het is een ernstige ziekte’

Wereld Diabetesdag: ‘Het is een ernstige ziekte’

14/11/2019 05:56 - Aidy Pinas

Wereld Diabetesdag: ‘Het is een ernstige ziekte’

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar gezondheid. Een gezonde leefstijl is de manier om niet-overdraagbare ziekten te voorkomen. Woensdag, Wereld Diabetesdag, wordt de samenleving opnieuw aangespoord om haar gezondheid serieus te nemen, maar ook om ondersteuning te bieden aan zij die al ziek zijn.

Subhas Goerdat, internist-nefroloog, noemt diabetes een "ernstige ziekte die tot heel wat complicaties kan leiden zoals beroerte, hart- en vaatziekten, nierziekten, blindheid, amputaties, diabetische wondjes en seksuele stoornissen". De grootste groep diabeten die hij op de poli krijgt is die met nierschade. 

Goerdat betreurt het dat er niet voldoende wordt gesproken over deze ziekte terwijl de situatie "vrij ernstig" is. De voorlichting is volgens hem verwaterd. "Er moet meer aandacht besteed worden aan voorlichting over de aanpak van diabetes en de knelpunten. Volgens de deskundige schiet Suriname landelijk tekort. De preventieve gedachte moet nog meer worden gestimuleerd.

Als het gaat om de behandeling van personen die de ziekte al hebben, zou er volgens hem een dataregistratiesysteem moeten zijn bij huisartsen, "zodat je patiënten kan categoriseren in diabeten en pre-diabeten. Er moet ook het onderscheid gemaakt kunnen worden tussen de typen diabeten. Op die manier kan verder worden gekeken naar de sterfte".

Goerdat stelt dat de cijfers van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg niet corresponderen met de werkelijkheid, omdat ze lager uitvallen dan het aantal personen dat gezien of behandeld wordt. Dit komt door het ontbreken van een registratiesysteem.

"Een andere reden is dat wanneer iemand met diabetes overlijdt aan bijvoorbeeld longontsteking alleen dit laatste wordt aangegeven. We krijgen zo dus een onderregistratie. Ook wij specialisten moeten daarop gaan letten. Er is heel veel werk aan de winkel."

Ongeveer 62 miljoen mensen in de Amerika's leven met diabetes type 2 en hebben steun van hun familie nodig, meldt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho). Veel mensen met deze vorm weten niet eens dat ze de ziekte hebben.

Diabetes kan worden voorkomen met volksgezondheidsbeleid en de keuze voor een leefstijl die gezond eten, lichamelijke activiteit en het behoud van gezond gewicht ondersteunt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina