Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gebouw Stichting voor het Kind opgeleverd

SuAid levert gebouw Stichting voor het Kind op

15/11/2019 10:27 - Amanda Palis

Bisschop Choennie, voorzitter van het bestuur van Stivoki geeft trots een rondleiding.

Bisschop Choennie, voorzitter van het bestuur van Stivoki geeft trots een rondleiding. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Een volledig opgeknapt gebouw. Dat is wat de pers donderdagmiddag te zien kreeg bij de fysieke oplevering van het tehuis van Stichting voor het Kind (Stivoki). Recreatieruimten en kamers opgeknapt in fleurige kleuren, moeten het nieuwe thuis worden voor kinderen met een trauma, die door het tehuis worden opgevangen.

De officiële werkzaamheden aan het tehuis zijn op 1 mei van start gegaan en hebben ongeveer zeven maanden geduurd. "Zoals je ziet werken de lampen en ziet het er fris uit", zegt Bisschop Choennie, voorzitter van het bestuur van Stivoki in zijn rondleiding aan de pers. "De badkamers, wasbakken, bekabeling en allerhande zaken zijn vervangen. Het huis is in elk geval fysiek opgeleverd."

Vorig jaar tijdens de jaarlijks ophaalcampagne van Stichting SuAid is er 1 miljoen SRD opgehaald om het tehuis te renoveren. "Wij willen met dit persmoment aan de samenleving die zijn bijdrage heeft geleverd, laten zien waar het gedoneerde geld naar toe is gegaan. Er moeten nog hier en daar wat kleine zaken aangepakt worden alvorens de officiële opening plaats zal vinden en de kinderen worden opgevangen, maar dan is het gebouw niet meer toegankelijk voor ons als de kinderen al hun intrek hebben genomen", vertelt SuAid voorzitter, Giwanni Zeggen.

Hij spreekt nogmaals zijn dank uit voor het geloof in de stichting en de bijdrage van de samenleving. "Het renovatieproject van Stivoki is tot nu toe het grootste project dat SuAid heeft mogen uitvoeren." Voor de inrichting, beveiliging en training van het personeel is een partnerschap gesloten tussen UNICEF en het RK Bisdom, die het tehuis onder haar hoede heeft. "Om een goede herstart te garanderen, heeft het Bisdom ons meegenomen in haar partnerproject met UNICEF en zullen zij er met de gedoneerde gelden voor zorgen dat wij het tehuis inrichten.

De kamers, keuken en recreatieruimten moeten goed ingericht worden om het tehuis tot een veilige plek te maken voor de kinderen die speciale begeleiding nodig hebben", zegt Paul Tjon Kiem Sang, secretaris van het Stivoki bestuur.Daarnaast is, om het huis en de kinderen goed te beveiligen de installatie van camera's meegenomen in het project.

De begeleiders die zijn aangetrokken voor de dagelijkse werkzaamheden en begeleiding voor de kinderen, zijn zusters uit Nigeria:'Daughters of Divine Love'. "De zusters zijn nu hier en hebben enkele maanden doorgebracht in Nederland om de taal te leren. Hier worden ze ook getraind door Vanguard Community College en krijgen ze de nodige handvaten hoe zij moeten omgaan met kinderen die onder ander seksueel misbruikt zijn", geeft Tjon Kiem Sang uitleg over de besteding van het geld uit de UNICEF pot.

Ondanks de positieve gesprekken gevoerd met het Ministerie van Sociale Zaken, staat minister Andre Misiekaba erop dat de stichting wordt gezien als een nieuwe stichting. "Dat wil dus zeggen dat we voor het eerste jaar nog geen aansprak maken om subsidie te ontvangen. We moeten eerst een jaar lang bewijzen dat we zelfstandig kunnen opereren", vertelt de Bisschop. "Maar we krijgen wel de ondersteuning van SoZaVo in de vorm van maatschappelijk werkers, die ons zullen ondersteunen", geeft Choennie mee.

Het tehuis dat haar deuren sloot, nadat de subsidie was stopgezet en het onder andere wegens mismanagement niet optimaal meer kon opereren, zal met het bestuur onder Choennie de teugels strak in handen houden. "We zullen en moeten voorkomen dat de vorige situaties zich herhalen. Met goed afgesproken protocollen en richtlijnen met SoZaVo willen wij een goed gecontroleerd beleid uitvoeren", vertelt Choennie. Het bestuur mikt nog op het voorjaar van 2020 om de deuren open te stellen voor de kinderen. "Maar voordat we dat kunnen doen, moeten we eerst alles in place hebben", aldus Tjon Kiem Sang.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina