Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: SuAid en transparantie

COMMENTAAR: SuAid en transparantie

16/11/2019 12:00

COMMENTAAR: SuAid en transparantie

 

HET IS AL november. De elfde maand van het jaar heeft als uniek kenmerk dat ze de voorloper is van december. Veel mensen denken nu al aan lekker eten en veel sociale activiteiten. Vooral plezier maken schijnt te zijn waar we allemaal naar uitkijken. Toch is het belangrijk om dan stil te staan bij degenen die niet veel hebben om zich op te verheugen.

Dat doet de organisatie SuAid al enige tijd. Zij bedenkt een goed doel om geld aan te besteden en organiseert een inzamelingsactie in december. Vorig jaar viel de keus op de Stichting voor het Kind (Stivoki) die vooral seksueel misbruikte kinderen opving. Deze stichting kwam enige tijd terug in problemen wegens mismanagement, en omdat de subsidie vanuit de overheid werd gestaakt, moest het tehuis sluiten.

Door de SRD 1 miljoen die SuAid heeft kunnen inzamelen is het gebouw gerenoveerd om zo getraumatiseerde kinderen wederom in een veilige omgeving op te vangen. Dat zal mogelijk in januari al gebeuren. Wat wel steekt is dat na zoveel particulier initiatief de overheid en dan vooral het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) het weer laten afweten en erop staan Stivoki te zien als een nieuwe stichting die pas na een jaar subsidie kan ontvangen.

Dus juist in deze fragiele periode waarbij al heel veel geld is uitgegeven aan renovatie voor een veilige plek voor kinderen die eigenlijk door de overheid gefaciliteerd zouden moeten worden, weigert diezelfde overheid om met geld in te komen. De stichting zou juist in deze periode de ondersteuning van het ministerie van Sozavo moeten krijgen. Zeker als wordt meegenomen dat er vrijwel geen andere specifieke opvang is voor kinderen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik.

Maar het betreft hier kleine kinderen en daar valt kennelijk niets mee te winnen bij de verkiezingen. Want daar is waar de focus nu en de komende tijd op ligt. Wat de regering geen politiek voordeel oplevert wordt niet opgepakt. Vandaar ook dat er meer organisaties moeten komen als SuAid die op transparante wijze via particulier initiatief dit soort initiatieven ondersteunen.

Er zijn zeker meer organisaties en personen die willen doneren tijdens andere inzamelingsacties, maar niet allemaal verlopen even transparant. Door gebrek aan transparantie krijgen donateurs niet altijd een overzicht van wat er met hun geld is gebeurd. Iets dat afschrikt, want zuurverdiende centen dienen niet in een bodemloze put van een dievengilde gestopt te worden. Het goede voorbeeld is SuAid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina