Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsolie wil capaciteit stuwdam vergroten

Staatsolie gaat capaciteitsvergroting stuwdam bekijken

16/11/2019 08:31 - Van onze redactie

Staatsolie gaat capaciteitsvergroting stuwdam bekijken

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Afobakastuwdam wordt per 1 januari overgedragen aan Staatsolie. Zij wil als nieuwe beheerder daarna studies laten uitvoeren om de capaciteit ervan te vergroten. Nu levert de dam ongeveer 110 megawatt. “We denken dat de capaciteit kan worden vergroot, maar dat moeten studies uitwijzen”, zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias, nadat hij heeft bevestigd dat Staatsolie het beheer over de dam krijgt.

Het is de bedoeling dat per 31 december de dam door Alcoa wordt overgedragen aan de staat Suriname die daags daarna de verdere overdracht doet. De dam wordt onderdeel van de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), het in 2006 opgericht energieopwekkingsbedrijf van Staatsolie dat op basis van zware olie 62 megawatt produceert. Eddy Frankel die eerder reeds de leiding had over SPCS, maar nu fungeerde als operationeel manager bij de raffinaderij, keert terug naar SPCS. Door de verzwaarde functie wordt Frankel onderdirecteur van het bedrijf.

Ondertussen is Staatsolie reeds enkele weken bezig met de overname. "Er is vrij veel waaraan gedacht moet worden", zegt Elias. Niet alleen de rechtszekerheid van de bijkans veertig personeelsleden moet geregeld worden, maar ook zaken als het computerprogramma en contracten met andere maatschappijen moeten worden overgenomen. Elias noemt in dit verband onder andere bedrijven die checks uitvoeren bij de dam.

Hoewel eerder ook de EBS belangstelling had getoond voor overname van de dam, was reeds vrij vroeg bekend dat de regering aan Staatsolie dacht. Dat maakt Elias niet minder blij. "Wij hebben onze vinger opgestoken omdat wij meenden dat wij het best in aanmerking kwamen voor de overname. We zijn blij met de beslissing." Vernomen wordt dat het besluit van de regering vooral te maken heeft met op handen zijnde nieuwe wetgeving in de energiesector, waarbij de EBS niet langer producent en distributeur zal zijn.

Het bedrijf zal naar verluidt slechts de distributie toegewezen krijgen. Daar kon Elias niets over kwijt. In elk geval wil Staatsolie zich kort na de overname richten op capaciteitsuitbreiding van de stuwdam. "Wij denken dat dit omhoog gekrikt kan worden, maar de studie moet aangeven of wij gelijk hebben of niet." Er wordt daarbij gedacht aan onder andere het TapaJai-project. Volgens dit plan zou de kreken worden omgeleid richting Surinamerivier, waardoor meer water beschikbaar zou zijn.

In 2013 verklaarde president Desi Bouterse nog dat dit definitief van dit plan zou worden afgezien, nadat hij bij zijn bezoek toen aan Drietabbetje door de stam der Aucaners erop werd gewezen dat zij er ernstig bezwaar tegen hebben Het zou teveel negatieve invloed hebben op hun gebied. Elias voert aan dat er "nog andere" mogelijkheden zijn om de capaciteit van de dam te vergroten. Daar laat hij zich vooralsnog niet over uit, totdat studies zullen hebben aangetoond wat mogelijk is en wat niet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina