Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Effect werkloosheidssituatie enorm’

‘Effect werkloosheidssituatie enorm’

17/11/2019 07:37 - Naomi Hoever

‘Effect werkloosheidssituatie enorm’

Foto: Facebook / BT Cleaning & Services  

PARAMARIBO - Vakcentrale C-47 zal zich er samen met de vakbondbond van schoonmaakbedrijf BT Cleaning & Services voor inzetten dat de ongeveer zestig medewerkers niet worden ontslagen. Het bedrijf doet al langer dan twintig jaar de schoonmaak van SLM-kantoren en -vliegtuigen op Zanderij, maar wordt per eind december bedankt. De maatschappij heeft een nieuw bedrijf ingehuurd dat een deel van het personeel wil overnemen – naar beweerd wordt – om anderen op te leiden.

Vakbondsleider Robby Berenstein maakt zich boos dat het nieuwe bedrijf gelieerd is aan de regering. Hij wijst erop dat ervaren schoonmakers in een vliegtuig moeten werken. Roy Burleson, directeur van BT Cleaning & Services, geeft aan dat hij liever niet ingaat op deze kwestie.

Berenstein: "Samen uit, samen thuis. Het is een verschrikkelijk jammer dat de overwegend vrouwelijke werknemers hun werk dreigen te verliezen. Het gedrag van SLM valt enorm te betreuren, terwijl dit bedrijf onder meer heeft gezorgd voor werkgelegenheid in Para. Het gaat om 57 personen met gezinnen en schulden. We gaan er alles aan doen om de werkplekken te behouden. We gaan in goed overleg werken aan een oplossing."

De vakbondsman wijst erop dat medewerkers die vliegtuigen schoonmaken gecertificeerd moeten zijn. "Het effect van deze werkloosheidssituatie is enorm", zegt Berenstein verder. Vandaar dat er vrijdag brieven zijn gericht naar SLM, BT Cleaning & Services en De Nationale Assemblee.

De focus is daarbij vooral gericht op de parlementariërs uit het district Para. "Er wordt een contract verbroken zonder zich te bekommeren dat gezinnen brodeloos worden. Dit valt bij een staatsbedrijf enorm te betreuren." Berenstein vindt dat SLM zich niet goed heeft gekweten van haar taak. Het probleem van baanverlies had zich eerder al voorgedaan onder de beladers.

SLM heeft in oktober BT Cleaning & Services per brief laten weten dat de overeenkomst per eind december wordt beëindigd. De vliegmaatschappij verwijt de contractor dat de kwaliteit van de dienstverlening te wensen overlaat. Hierover zegt Berenstein: "De mensen mogen niet de dupe worden van een geschil tussen werkgever en contractor."

Een passage uit het schrijven van SLM aan BT Cleaning & Services: "Het tarief op basis van de conceptovereenkomst is gestegen. Uit prijsvergelijking met andere bedrijven is vast komen te staan, dat wij de diensten tegen een lager tarief kunnen afnemen. Bij evaluatie van uw diensten is gebleken dat de kwaliteit al geruime tijd te wensen overlaat, ondanks herhaaldelijk overleg met u. Vanwege het feit dat u tegen een hoger tarief de diensten wenst aan te bieden zijn wij genoodzaakt de overeenkomst met u te beëindigen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina