Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grootse viering tien jaar Villa Zapakara

Grootse viering tien jaar Villa Zapakara

17/11/2019 18:03 - Audry Wajwakana

Een deel van het team van Villa Zapakara bezig met een trainingssessie voor de Sranan Krakti-tentoonstelling.

Een deel van het team van Villa Zapakara bezig met een trainingssessie voor de Sranan Krakti-tentoonstelling. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Villa Zapakara wil haar tienjarig bestaan op 27 november niet ongemerkt voorbij laten gaan en daarom bereidt het museumteam een tweedaags feest voor. Op de jaardag zelf wordt het feest gevierd met (school)bezoekers en op 30 november met een groter publiek.

De nieuwe tentoonstelling 'Sranan Krakti' loopt al bijna zeven maanden en veel bezoekers zijn erg verrast over de verandering van het terrein, dat omgetoverd is tot een mini-forest. Rond het thema van de tentoonstelling zullen op 30 november van twaalf uur 's middags tot zeven uur 's avonds twaalf stands opgezet worden. "Ze zijn van Surinamers die hun eigen unieke kracht ontdekt en gebruikt hebben en die aan het publiek zullen presenteren", zegt Dakaya Lenz, inhoudelijk directeur van het museum.

De afgelopen tien jaar waren volgens haar een inspirerende reis voor het hele team. "We hebben veel geleerd, zoals hoe we eigenlijk met het museum in de samenleving willen staan. Je kan soms nog zo goed plannen maken, maar de vraag is steeds of het zal aanslaan en op welke manier moet worden bijgesteld", zegt Lenz.

In het begin was het museum drie keer in de week open voor scholen en in het weekend voor publiek. "Maar we merkten al gauw dat in het weekend haast niemand kwam en er juist veel animo was vanuit de scholen." Op basis van deze ervaring is besloten van maandag tot en met vrijdag het museum open te houden voor scholen en op de zaterdag voor het grotere publiek.

Het museum had ook een goede samenwerking met het Tropenmuseum in Amsterdam. Bij alle tentoonstellingen in samenwerking met het Nederlands museum was Villa Zapakara nog het kindermuseum. Bij het ontwikkelen van 'Sranan Krakti' is 'kinder' weggelaten, omdat deze tentoonstelling ook een eyeopener is voor volwassenen. Deze expo draait om gezonde voeding, de kracht van water, aandacht voor het bos en nationale culturele feestdagen. De Sranan Krakti-tentoonstelling blijft vier jaar staan.

Met medewerking van de Nederlandse ambassade en lokale donateurs creëerde het museum de eerste zeven jaar een plek waar kinderen op een creatieve en actieve manier kennis konden maken met verschillende culturen. In 2016 is het cultuurbeleid van de ambassade gewijzigd; voortaan moest er sprake zijn van uitwisseling tussen Suriname en Nederland om in aanmerking te komen voor steun. In dat jaar kelderde de waarde van de Surinaamse munt.

Het was voor Villa Zapakara twijfelachtig of er lokaal geld beschikbaar zou zijn om de Marokko-tentoonstelling van het Tropenmuseum over te nemen. "We waren dus 'gedwongen' om na te denken welke boodschap we wilden geven in de eerstvolgende expositie", zegt Lenz. "Dit, omdat de focus van veel Surinamers op het buitenland gericht is, waardoor we eigenlijk voorbijgaan aan wat we zelf hebben en daardoor niet optimaal benutten. Uiteindelijk kwamen we uit om waardering te creëren voor het eigene."

Het feestje op 30 november begint, net als bij een echte friyari oso, met een brassband. De twaalf stands worden onder meer bemensd door creatievelingen van de Soeki Irodikromo Volksacademie die keramiek- en batikproducten vervaardigen. De inheemsen komen met hun natuurlijke sieraden, (gebruiks)-voorwerpen die horen bij hun cultuur, Jomi Cosmetics presenteert producten op basis van Surinaamse grondstoffen. Micle Fung van Soeng Ngie is gevraagd om te komen koken. Er zijn nog gesprekken gaande met een yogaorganisatie om informatie te verstrekken over ayurveda. Een verpleegkundige zal bloeddrukmetingen doen.

Lenz: "Het museum zal spullen verkopen van voorgaande tentoonstellingen. Daarnaast zijn er podiumoptredens van onder meer Cynthia McLeod, die komt vertellen over de kracht in jezelf. Wendel Tattoo zal zijn mamio-beddengoed en -schorten verkopen. Danser Kevin Thompson die een eigen kledinglijn heeft zal er ook zijn. We zijn nog bezig met veel meer optredens. Typische Surinaamse snacks aangepast aan de tentoonstelling zullen verkocht worden. Tegen een gereduceerd tarief is het mogelijk om de tentoonstelling te zien."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina