Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Kinderen uitgebuit voor mineralen’

‘Kinderen uitgebuit voor mineralen’

17/11/2019 20:23

Een tienjarig meisje werkzaam in een mijn in de regio Anosy in Madagaskar.

Een tienjarig meisje werkzaam in een mijn in de regio Anosy in Madagaskar. Foto: Terre des Hommes  

DEN HAAG - Mineralen die in talloze producten worden verwerkt, worden in Madagaskar, Afrika op grote schaal gewonnen door kinderen. Ze werken onder erbarmelijke omstandigheden en worden voortdurend blootgesteld aan fijnstof om de zogeheten mica te delven, signaleren de kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een onderzoek naar de misstanden.

Minstens de helft van alle micaproductie wordt in het Afrikaanse land verricht door kinderen tussen de 5 en 17 jaar, ontdekten de organisaties. Ze spreken van "ernstige uitbuiting" van zeker 22.000 arbeiders. Het merendeel van het spul gaat naar China. Via diverse stappen in het productieproces wordt het uiteindelijk verwerkt door de industrie en komt het glanzende spul zonder belemmeringen in producten terecht die westerse consumenten kopen.

Uit de Corporate Human Rights Benchmark, een initiatief van investeerders dat de tweehonderd grootste voedselmultinationals jaarlijks langs de meetlat legt, blijkt dat slechts 20 procent van de bedrijven voldoende toezicht houdt op het naleven van de VN-richtlijnen voor mensenrechten. Wel.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina