Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nrityanjali presenteert educatie en entertainment

Nrityanjali presenteert educatie en entertainment

17/11/2019 21:45 - Sabitrie Gangapersad

Een dansoptreden tijdens de vorige show van dansschool Nrityanjali, waarbij de focus lag op oude traditionele zang- en dansstijlen.

Een dansoptreden tijdens de vorige show van dansschool Nrityanjali, waarbij de focus lag op oude traditionele zang- en dansstijlen. Foto: Collectie Anielkoemar Gangadin  

PARAMARIBO - Na het grote succes van de eerste sanskaar-, lokgeet- en soharshow vorig jaar komt dansschool Nrityanjali op vrijdag 22 november in Thalia met een vervolgeditie. Dansleraar Anand Ramcharan is in zijn onderzoek naar de in vergetelheid geraakte liedjes, mooie dingen tegengekomen die hij zal delen met het publiek. “Het wordt een avond vol verrassingen”, belooft hij.

Ramcharan: "Tijdens mijn onderzoek kwam ik tot nieuwe inzichten over melodieën in Suriname en India. Ik ontdekte veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Ik ben ook tilak-liederen (speciaal moment waarbij één dag voor het huwelijk de familie van de bruid de bruidegom bezoekt om hem speciaal uit te nodigen voor het festijn) tegengekomen die ik nog nooit had gehoord. Er zijn Indiase folkloreliederen die dezelfde sanskaars (sacramenten) bezingen."

De avond is een variatie van alles: van heel traditionele muziek tot khajri, Ramayana, Baithak Gana, Bollywood en Chutney. Er zal ook veel dans zijn en het publiek zal verrast zijn over de wijze waarop er op khajri en Ramayana kan worden gedanst in de klassieke kathakstijl. In zijn repertoire heeft Ramcharan de Baithak Gana een speciale plek gegeven door folkloreliederen in dat genre te presenteren. Hij laat ook zien dat luisteren naar baithak-gana-muziek prettig kan zijn.

"Ik hoop dat mensen beseffen dat je ook gewoon naar baithak gana-muziek kunt luisteren zonder te dansen of uit je dak te gaan. Je kunt gewoon van ritme, maat en tekst genieten. Wat ik ook wil onderstrepen is dat shows anders kunnen: geordend en geciviliseerd. Het doel van de show is dat mensen bewust worden van wat muziek en dans in je leven kan betekenen met de nadruk op cultuureducatie."

De show duurt twee uur met een korte pauze. Er worden achttien sprankelende items gepresenteerd door ruim 25 dansers, twee voorzangers en vier muzikanten. Eén van de voorzangers is Fariz Barsatie. "Het publiek zal een heel andere kant van deze zanger zien. Hij zingt de ontkleding van Draupati (een scène uit de Maha Bharata,… red.) in baithak-ganastijl, terwijl de dans in kathak wordt opgevoerd. Het is heel mooi!"

Tussen zijn shows door is Ramcharan hard bezig met het verzamelen van materiaal voor zijn boek. Als alles meezit zal hij dit over twee jaar samen met een audio-collectie presenteren. "Onze traditie is veelal oraal overgedragen, maar het wordt tijd om belangrijke dingen vast te leggen voor de volgende generaties", zegt Ramcharan.

"Wat we nu zien, is dat bij huwelijk en geboorte mensen wel een beetje op de dholak slaan, maar ze kennen geen passende teksten. Ik hoop dat mijn onderzoek deze leemte zal vullen. Sanskaargeet hebben betrekking op de zestien sacramenten waaronder het huwelijk, lokgeet is verbonden aan de jaargetijden en seizoenen en sohar gaat over geboorteliedjes met een specifieke melodie en zangstijl."

Het stemt Ramcharan goed dat de laatste tijd bij bepaalde evenementen zoals lawa (wanneer padie wordt gepoft voor het huwelijk) er steeds meer passende liedjes worden gezongen. "Als de tekst beschikbaar is, dan zullen mensen het ook zingen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina