Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Toch lening Oppenheimer voor overname stuwdam

Regering neemt overbruggingslening om Afobaka-waterkrachtcentrale

17/11/2019 10:37 - Ivan Cairo

Regering neemt overbruggingslening om Afobaka-waterkrachtcentrale

 

PARAMARIBO - De regering sluit via Oppenheimer en Republic Bank een overbruggingslening, een zogenoemde ‘bridge loan’, om de Afobaka-waterkrachtcentrale uiterlijk 31 december dit jaar te kunnen overnemen van Suralco/Alcoa. Het gaat om een bedrag van 150 miljoen Amerikaanse dollar, dat tegen 10 procent rente na 18 maanden moet worden terugbetaald. Het geld zal niet alleen worden aangewend voor een achterstallige betaling aan Suralco/Alcoa voor energielevering, maar ook voor begrotingsuitgaven.

Eerder verklaarden zowel minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen als financiënminister Gillmore Hoefdraad dat een bedrag van 100 miljoen Amerikaanse dollar aan de multinational betaald moet worden voordat de dam aan Suriname wordt overgedragen. Het bedrag zal op een escrow-rekening geparkeerd worden totdat de waterkrachtcentrale officieel is overgedragen aan SPCS, het energieopwekkingsbedrijf van Staatsolie dat het beheer over de dam zal voeren.

Voor deze lening worden toekomstige dividenduitkeringen van Staatsolie en royalties van goudmultinational Iamgold als onderpand gegeven. Ook betalingen die Iamgold zou moeten doen voor stroomlevering gelden als onderpand. De rente zal halfjaarlijks betaald worden zoals reeds het geval bij de obligatielening van 550 miljoen Amerikaanse dollar die in 2016 eveneens via Oppenheimer was geregeld. Van de regering kon de redactie van de Ware Tijd nog niet vernemen of al het papierwerk reeds is afgerond en wanneer de formele overdracht van de waterkrachtcentrale zal plaatsvinden.

Een overbruggingslening oftewel bridge loan is een kortetermijnlening die wordt gebruikt totdat een persoon of bedrijf een permanente financiering verkrijgt of een bestaande financiële verplichting is afgelopen. Hiermee kan de kredietnemer aan zijn huidige verplichtingen voldoen door een directe cashflow ter beschikking te hebben. Overbruggingsleningen zijn meestal voor een korte termijn, tot een jaar, hebben relatief hoge rentetarieven en worden meestal ondersteund door een vorm van onderpand, zoals onroerend goed of inventaris.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina