Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Naks geeft derde iconenkalender uit

Naks geeft derde iconenkalender uit

18/11/2019 18:11 - Van onze redactie

Naks geeft derde iconenkalender uit

Siegmien Staphorst (r) en Hein Eersel bij de lancering van de Naks-iconenkalender 2019 vorig jaar november. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Voor het derde jaar op rij brengt Naks een iconenkalender uit. De lancering is vrijdag bij het eigen gemeenschapscentrum. Er is op die dag ook een expositie.

Op de iconenkalender 2020 prijken twaalf Surinamers die Naks eert vanwege hun "belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname, allen vanuit hun eigen invalshoek". Er is bij de keuze gelet op "bijzondere prestaties" en "bijdrage aan de nationale cultuur en ontwikkeling". Verder is gezorgd voor balans in mannelijke en vrouwelijke iconen.

Naks zegt dat er bewust is gekozen voor Surinamers die nog in leven zijn, "omdat wij van mening zijn dat helden ook gedurende hun leven de grani moeten krijgen die hen toekomt". De teksten van de kalender zijn ook in het Sranantongo om de taal te promoten. Bij elke icoon is er een odo die moet zorgen voor bewustzijn van dit stukje cultureel erfgoed.

Van de twaalf iconen is er een videopresentatie waarin ze verder worden belicht. Er is van hen een expositie opgezet, die vrijdag wordt geopend. Naks overweegt een scholenprogramma uit te voeren waarbij de iconen, de kalender en de tentoonstelling centraal staan. De bedoeling is de jeugd te informeren over deze belangrijke Surinamers, de Surinaamse taal en odo.

Het idee voor de iconenkalender ontstond in 2017 toen Naks haar zeventigste jaardag vierde. Cruciaal daarbij waren de inbreng van de Sranantongo-werkgroep van Naks en het Eufrie-documentatiecentrum voor de Afro-Surinaamse cultuur waren. De organisatie ziet het als een "belangrijk project voor de Surinaamse historie, het behoud van de Surinaamse Afro-Surinaamse cultuur en nationaliteitsbeleving". 

De iconen van de tweede kalender (2019) waren: Sophie Redmond (januari), Cecil Zandwijken (februari), Clark Accord (maart), Eugene Gessel (april), Ilse Henar-Hewitt (mei), Thelma Ment (juni), Wilgo Baarn (juli), Big Jones (augustus), Hein Eersel (september), Heloise Rozenblad (oktober), Melie Leerdam (november) en Gazon Matodja (december). Op de eerste prijkten onder anderen Harold Braam, Helouise Wondel, Aminata Cairo en Fransje Gomes.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina