Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wijnaldum: 'Bij racisme lopen wij het veld af'

Wijnaldum maakt statement: 'Bij racisme lopen wij het veld af'

18/11/2019 12:59

Wijnaldum maakt statement: 'Bij racisme lopen wij het veld af'

Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum (r) zegt bij racistische bejegening van het veld te zullen lopen en wordt daarin ondersteund door bondscoach Ronald Koeman (l). Foto: Pro Shots  

AMSTERDAM - Georginio Wijnaldum zat aan bij de persconferentie in aanloop naar het laatste EK-kwalificatieduel van Oranje met Estland. Echter, voetbal was niet het onderwerp van gesprek. "Persoonlijk kwam het hard aan", zegt Wijnaldum over de racismerel rondom Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira en Den Bosch.

"Ik had niet verwacht dat zoiets in Nederland kon gebeuren. Ik ben erg geschokt. Hoe men erna ermee is omgegaan vind ik heel kwalijk", doelt Wijnaldum op Erik van der Ven, trainer van Den Bosch, die Mendes Moreira een "zielig ventje" noemde toen hij zijn gram haalde en scoorde namens de Rotterdammers en hoe Den Bosch met de hele zaak is omgegaan.

Wijnaldum erkent: "We hebben al zoveel statements gemaakt. Het helpt niet. Het is een maatschappelijk probleem en er moet keihard tegen opgetreden worden. Als speler kun je hier niet veel tegen doen, maar ik vind dat wij elkaar hierin moeten steunen. Wat ik heb gezien kan echt niet. Niet alleen racisme, maar ik zie ook iemand een Hitler-groet doen. Hoe kan dit? Ik vind dit respectloos", aldus een geïrriteerde en ook geëmotioneerde Wijnaldum.

De middenvelder zal dinsdag tegen Estland de aanvoerdersband dragen bij afwezigheid van Virgil van Dijk. Wijnaldum is duidelijk in zijn standpunt en vindt dat er verkeerd is opgetreden in Den Bosch. "De wedstrijd had nooit hervat mogen worden", vindt hij. "Als het bij mij gebeurt, dan loop ik van het veld. Dat weet ik zeker. Als je terug het veld op komt, dan verandert er niks."

Oranje-bondscoach Ronald Koeman steunde die stellingname van Wijnaldum ten volle. "Je moet gewoon weggaan van het veld. Dat zouden we als Nederlands team ook doen. Iemand moet het doen. Elke keer wordt het met fluwelen handschoentjes aangepakt", stelde de bondscoach. "In Nederland zijn we veel te makkelijk. We accepteren alles maar. Ik hoor weleens dat we in een veilig land leven. Maar volgens mij is dat niet zo", aldus Koeman die knikkend reageerde op de vraag of het kabinet moet optreden.

Van der Ven heeft de nacht van zondag op maandag niet thuis doorgebracht na bedreigingen aan zijn adres. De 35-jarige coach heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Van der Ven was maandagochtend wel in stadion De Vliert om de training van zijn club te leiden. Daar was hij niet aanspreekbaar voor de pers. Ook alle verzoeken van cameraploegen om aanwezig te zijn bij de training werden door Den Bosch afgewezen.

"We houden Erik even in de luwte na alles wat er gebeurd is", zei clubwoordvoerster Ester Bal. Van der Ven kreeg zondag de hoon van een groot deel van voetballend en niet-voetballend Nederland over zich heen omdat hij Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira een "zielig ventje" had genoemd. Dat gebeurde na de thuiswedstrijd tegen Excelsior (3-3), die in de eerste helft geruime tijd stil lag na zware racistische beledigingen van uit het publiek in de richting van Mendes Moreira.

Van der Ven verklaarde later dat hij met zijn opmerking niet doelde op de reactie van Mendes Moreira op die aantijgingen, maar op de "provocerende manier van juichen" van de speler richting de M-side van Den Bosch nadat hij later in de wedstrijd Excelsior op 2-1 had geschoten. "Maar ik had dat niet moeten zeggen", trok Van der Ven toen het boetekleed aan. Ondanks zijn excuses werd de coach later dus toch zo ernstig bedreigd dat hij een ander adres zocht om de nacht door te brengen.

Mendes Moreira werd in het duel uit de Keuken Kampioen Divisie onheus bejegend door een deel van de aanhang van de thuisclub. Zo zongen de fans liedjes over Sinterklaas en Zwarte Piet en hij werd uitgemaakt voor "k-neger", "k-zwarte" en "k-katoenplukker". Ook leken er oerwoudgeluiden te worden gemaakt. Arbiter Laurens Gerrets besloot het duel enige tijd stil te leggen omdat Mendes Moreira hevig geëmotioneerd was. Na overleg in de catacomben werd de wedstrijd hervat.

In een eerste reactie wilde Van der Ven niets over het incident zeggen, behalve dat hij zich achter het statement van de club schaarde. Tegen FOX Sports liet hij zondagavond laat weten dat hij "absoluut tegen racisme is". Hij bood zijn excuses aan voor het feit dat hij Mendes Moreira een "zielig ventje" had genoemd. "Dat was niet zozeer over het feit dat hij zich aangevallen voelde, maar vooral meer over dat hij na het doelpunt provocerend naar onze supporters stond. Dat vond ik niet slim. Dat is de reden dat ik dat zei, en dat is achteraf niet slim. Het was niet om die jongen aan te pakken. Dat had ik niet moeten zeggen, maar het wordt op dit moment wel een beetje opgeblazen. Ik sta achter Mendes Moreira, 100 procent."

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) kondigde maandag bij het Nederlandse Radio 1 een onderzoek aan naar de spreekkoren in De Vliert. In navolging van directeur Eric Gudde noemde Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, de racistische uitingen "ronduit walgelijk". "Dit hoort niet op een voetbalveld thuis." Bluyssen zei er alles aan te doen om de daders op te sporen en te straffen. Maar de strafmogelijkheden zijn beperkt, voegde hij eraan toe.

"We kunnen stadionverboden opleggen van vijf jaar en boetes van 450 euro. Daarnaast kunnen we via het tuchtrecht de club aanpakken als die nalatig is geweest. Dat zijn onze mogelijkheden." Bluyssen wil daarom proberen de daders via het strafrecht te bestraffen. "Dan komen ze echt in de problemen in hun maatschappelijke leven. Dan zullen mensen wel nadenken om dit nog een keer te doen", zei hij maandag op Radio 1. Telegraaf.nl/AD.nl/VI.nl

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina