Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Estafette voor stimulering taalvaardigheid

Estafette voor stimulering taalvaardigheid

19/11/2019 00:00 - Aidy Pinas

Estafette voor stimulering taalvaardigheid

 

PARAMARIBO - Spelend leren is altijd leuk en spannend. Vrijdag mogen kinderen, ouders, leerkrachten en andere belangstellenden op deze manier hun taalvaardigheid een impuls geven tijdens een taalestafette. De activiteit wordt georganiseerd door de Research Unit Logopedie (RUL) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Het is de eerste keer, maar nu al is het plan om het jaarlijks te doen, vertelt Charmain Belfor, logopedist en projectmanager aan de krant. De taalestafette wordt georganiseerd naar aanleiding van een onderzoek van november 2018 tot en met maart 2019. De resultaten worden woensdag gepresenteerd tijdens een wetenschappelijke conferentie.

Het onderzoek bestond uit een schools en een medisch deel. Landelijk zijn op 164 scholen 789 kleuters van leerjaar twee getest op onder andere hun mondelinge Nederlandse taalvaardigheid. Bij het andere deel van het onderzoek is gekeken naar slik- en communicatiestoornissen bij mensen die een beroerte hebben gehad.

"Alleen onderzoeken heeft geen zin. Je moet er ook iets mee doen. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen, ouders en leerkrachten meer mogen 'spelen' met taal en dat het niet alleen moet blijven bij de afspraak 'je moet taal leren'", zegt Belfor.

Tien scholen zijn uitgenodigd om vrijdagochtend actief deel te nemen aan de taalestafette. 's Middags is deelname opengesteld voor iedereen. Er worden tien taalstations ingericht met verschillende thema's zoals woordenschat en categorisering. De deelnemers moeten alle stations binnen een bepaalde tijd aandoen.

Logopedisten en ondersteuners zullen klaarstaan om te helpen. Donderdag is er voor leerkrachten een workshop. De RUL werd opgericht als onderdeel van een samenwerking tussen Suriname en België om de onderzoekscultuur binnen de logopedie in Suriname structureel uit te bouwen. De research-unit is uniek dankzij haar internationale samenstelling en vertegenwoordiging.

De unit wordt gevormd door de Faculteit Humaniora en de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit, de Vereniging van Logopedisten in Suriname en de opleiding Logopedie en Audiologie van Thomas More in het Belgische Antwerpen en de Katholieke Universiteit Leuven, ook in België. De unit werkt nauw samen met verschillende belanghebbenden in Suriname, zoals het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen