Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen reden tot feest bij 100 jaar Politiebond

Geen reden tot feest bij 100 jaar Politiebond

19/11/2019 22:54 - Jason Pinas

De onthulling van het monument was een van de hoogtepunten bij de viering van honderd jaar politiebond. Maar veel reden om tevreden
te zijn, is er niet volgens voorzitter Raoul Hellings.

De onthulling van het monument was een van de hoogtepunten bij de viering van honderd jaar politiebond. Maar veel reden om tevreden te zijn, is er niet volgens voorzitter Raoul Hellings. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het bestuur van de Surinaamse Politiebond zal rond het honderdjarig bestaan van de vakorganisatie geen groot feest hebben, zegt voorzitter Raoul Hellings. Hij vindt dat het politieapparaat zich veel beter had moeten ontwikkelen in de afgelopen eeuw. Het bestuur heeft daarom besloten zich serieus te buigen over de uitdagingen waarmee de bondsleden te maken hebben.

"We zijn helemaal niet tevreden met waar we nu zijn als vakorganisatie. Er is geen enkele reden om te feesten." Velen, onder wie de minister van Justitie en Politie Stuart Getrouw, zien met name de onthulling van een monument voor gevallen politieagenten als bijzondere verworvenheid. Dit gebeurde zondag bij het Opleidingscentrum te Zorg en Hoop. Echter, dit is volgens de bondsvoorzitter iets wat al lang had moeten gebeuren.

"Wij hadden ons als vakvereniging nu niet bezig moeten houden met het onthullen van monumenten en het opkomen voor meer geld voor de politie", zegt Hellings. Ook het pleiten voor betere sanitaire voorzieningen op politiebureaus is een fase die al lang voorbij had moeten zijn, vindt hij. De mindere positie waarin politieagenten nu verkeren, is deels hun eigen schuld. Ze moeten daarom de hand in eigen boezem steken. Hellings: "We zijn niet assertief genoeg geweest en hebben oogluikend toegelaten dat met de belangen van onze leden is gesold."

Hij zegt dat posities binnen het bestuur van de bond werden misbruikt om persoonlijke belangen van sommige bestuursleden en vrienden veilig te stellen, terwijl het gros geen vooruitgang zag. "Mensen werden systematisch in een hoekje gedrukt." Hoewel de huidige bondsleiding nog niet is waar ze wil zijn, is er volgens hem wel afgerekend met zaken die niet bevorderlijk waren voor politieagenten. "Het kan alleen maar beter gaan. Waar we waren komen we nooit terug", verzekert de voorzitter.

Korpschef Roberto Prade neemt de zorgpunten die zijn aangehaald door Hellings serieus. Hij wijst er echter op dat de slechte toestand van de accommodatie van politieagenten voor een belangrijk deel aan hen zelf te wijten is. "De staat van de toiletten is helemaal de schuld van de mensen zelf. Als je naar andere plaatsen gaat, zijn er mooie toiletten, maar bij bepaalde delen van de overheid schijnt het niet te lukken." Hij zegt dat de korpsleiding intussen een inventarisatie heeft gemaakt van wat aangepakt moet worden. Het is de bedoeling dat binnen niet al te lange tijd begonnen wordt met de renovatie van alle accommodaties van de politie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina