Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Honden voorbereiden op vuurwerkperiode

Honden voorbereiden op vuurwerkperiode

19/11/2019 17:01 - Aidy Pinas-Agodeba

Honden voorbereiden op vuurwerkperiode

Foto: Facebook K9-Police Dogs Training Center Suriname  

PARAMARIBO - De vuurwerkperiode staat voor de deur. Voor veel mensen is dit een gezellige tijd maar de meeste honden kunnen slecht tegen de knallen en lichtflitsen en worden er zelfs bang van. K9-Police Dogs Training Center Suriname wil de dieren dit jaar met een training voorbereiden op de bombels.

"Het doel van de training is om onze trouwe metgezellen, de honden, te beschermen", vertelt Tjark Muringen van de organisatie. Vanaf 24 november kan iedereen leren hoe je in deze periode met het dier kunt omgaan, zodat het minder gefrustreerd raakt. 

Honden vangen met hun oren veel meer van de knallen op dan mensen. Daardoor hebben zij er meer last van, legt Muringen uit. De knallers worden volgens hem steeds luider. De dieren zijn niet alleen bang voor het knallend geluid, maar ook voor de lichtflitsen. Sommige honden lopen uit angst weg van huis.

Daarom is het volgens de hondentrainer belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen naar de vuurwerkperiode toe. De training is hier één van. Deelnemers leren er onder meer hoe zij de hond kunnen opvangen. "Er moet ten eerste een schuilplaats worden gecreëerd voor het dier, bijvoorbeeld in huis of berghok. Het geluid en de flitsen zijn daar iets minder."

"Ook moet het baasje ervoor zorgen dat zijn reactie geen rol speelt. Als de hond merkt dat het baasje schrikt van de knallen, zal hij ook bang zijn. Als je kalm reageert, heeft hij meer vertrouwen", geeft hij enkele tips door.

Vanaf 24 november is er elke donderdag- en zondagmiddag vanaf vijf uur 's middags training dicht bij de dierentuin. Men mag alle soorten honden meenemen van klein tot groot. Er is geen registratie vooraf en deelname is gratis. Men mag wel een vrijwillige bijdrage geven die gebruikt zal worden voor andere goede doelen.

De stichting wil de training elk jaar rond deze periode verzorgen. Er worden veel deelnemers verwacht, omdat er nu al belangstelling wordt getoond. Muringen adviseert om tenminste twee dagen deel te nemen aan de training. Als het dier vaker meedoet, begint het te wennen aan de situatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen