Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Natio' kwalificeert zich voor Gold Cup

'Natio' kwalificeert zich voor Gold Cup

19/11/2019 02:18 - Terence Oosterwolde

'Natio' kwalificeert zich voor Gold Cup

Spelers en staf van de nationale voetbalselectie van Suriname, die zich heeft gekwalificeerd voor de Concacaf Gold Cup 2021 en is gepromoveerd naar de A League van de Concacaf Nations League. Foto: Jenny's productions  

PARAMARIBO - De nationale voetbalselectie van Suriname heeft zich maandagnacht gekwalificeerd voor de Concacaf Gold Cup 2021. In het Estadio Nacional de Futbol in Managua werd Nicaragua met 2-1 verslagen.

In een wedstrijd die bol stond van controverse, was het na het laatste fluitsignaal van de Haïtiaanse arbiter Patrick Senecharles na zes minuten blessuretijd één en al euforie voor Suriname. Door de 2-1 winst werd niet alleen kwalificatie voor de Gold Cup 2021 afgedwongen, maar is de nationale voetbalselectie gepromoveerd naar de A League van de Concacaf Nations League.

'Natio', dat maandagavond goed nieuws kreeg uit Dominica - de underdog klopte groepsaanvoerder en favoriet Saint Vincent en de Grenadines verrassend met 1-0 - leidde bij de rust met 1-0 door een goal van Ivenzo Comvalius (21') na een counter. Acht minuten na de rust zorgde Nigel Hasselbaink na een prachtige individuele actie voor de verdubbeling van de marge. Het was de eerste goal voor de Nederlander van Surinaamse komaf voor 'Natio'. Hij komt voor Suriname uit met het zogeheten sportpaspoort.

Nicaragua, dat eropuit was zich te wreken op de roemloze afgang op 8 september in Paramaribo (0-6), maakte na een uur spelen de aansluitingstreffer (1-2). Maar meer dan de goal van Rigoberto Fuentes zat er niet in voor Nicaragua, dat groep D als nummer drie afsluit. Door de winst wipt Suriname met dertien punten over Saint Vincent en de Grenadines met elf. Hekkensluiter Dominica (drie punten) is gedegradeerd naar de C League van de Concacaf Nations League.

Suriname heeft zich voor de derde keer ooit geplaatst voor de Concacaf Gold Cup. Bij het debuut in 1977 werden alle vijf duels verloren en eindigde het team als zesde. Acht jaar daarna bleef de ploeg in de groepsfase steken. Van de vier ontmoetingen werd één gelijkgespeeld, de andere drie werden verloren. Met uitzondering van 1993 en 2003  (teruggetrokken) en 1998 en 2002 (niet ingeschreven) verzuimde Suriname na 1985 steeds om zich te kwalificeren - tot dinsdag in de vroege ochtend dus.

Er was ook individueel succes voor Suriname. Gleofilo Vlijter sloot de B League van de Concacaf Nations League af als onbetwiste topscorer met tien goals. Hij scoorde in vier van de zes wedstrijden voor 'Natio', inclusief vier keer in de 6-0 winst op Nicaragua. De andere treffers van Suriname in de competitie werden gemaakt door Comvalius en Dimitri Apai (beiden twee), Donnegy Fer en Hasselbaink (elk één). Alleen Jamaica (21 doelpunten) scoorde meer dan Suriname. Totaal werden er 128 goals gemaakt in 46 wedstrijden.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina