Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Blijvend gebruik maken van menselijk kapitaal’

Beighle: ‘Blijvend gebruik maken van investeringen in menselijk kapitaal’

20/11/2019 06:19 - Amanda Palis

De bijeenkomst van Surinamers die in China gestudeerd of een korte training gevolgd hebben, moet ook een gelegenheid zijn voor hen om te netwerken.

De bijeenkomst van Surinamers die in China gestudeerd of een korte training gevolgd hebben, moet ook een gelegenheid zijn voor hen om te netwerken. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Ik geloof dat China zich werkelijk als vriend heeft bewezen door in ons menselijk kapitaal te investeren.” Deze constatering deed minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle maandag in Torarica's Royal Ballroom tijdens een informele receptie voor Surinamers die in China hebben gestudeerd of er een korte training hebben gevolgd.

Deze jaarlijkse receptie van de Chinese ambassade is vooral ook bedoeld als netwerkmoment voor betrokkenen. Het investeren in menselijke kapitaal is voor de bewindsvrouw een van de belangrijke factoren voor een vrij jong onafhankelijk land als Suriname.

"Menselijk kapitaal is wat wij nodig hebben om ons land verder te ontwikkelen. We moeten het niet als vanzelfsprekend zien dat wij zulke mogelijkheden hebben",zei ze. "Het doet zeker goed om te horen dat wij in drie jaar 430 Surinamers hebben kunnen afvaardigen en dat wij met hun kennis ons land tot verdere ontwikkeling kunnen brengen."

Ook ambassadeur Liu Quan stond stil bij de groeiende interesse van Surinamers om in zijn land te studeren of een training te volgen. Er wordt volgens hem ook gretig gebruikgemaakt van de beurzen. Hij zegt dat Suriname één van de landen is in de regio die het meest profiteert van de educatiemogelijkheden van China.

Volgend jaar zullen er vijf trainingen aangeboden worden voor diplomatie, visserij, mijnbouw, management en bescherming van intellectuele eigendom. Het uitwisselingsprogramma versterkt niet alleen de relaties tussen China en Suriname, maar is ook onderdeel van de 'One Belt-One Road'-strategie waarmee de Volksrepubliek niet alleen haar eigen economie denkt te versterken, maar ook die van bevriende landen.

Volgens Buza-minister Beighle is het zeker tijd om de wederzijdse relatie te verdiepen en te verbeteren. "Los van de historische en culturele banden tussen de twee landen is de vriendschap zodanig gegroeid dat wij kunnen zeggen dat er ruimte is voor verbetering en dat Suriname en China een strategisch partnerschap aan het smeden zijn", aldus Pollack-Beighle.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina