Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Sportief succes

COMMENTAAR: Sportief succes

20/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Sportief succes

 

NATIO HEEFT VRIEND en vijand verbaasd door zich gisternacht te plaatsen voor de Concacaf Gold Cup 2021. Het won in het Estadio Nacional de Fútbol in Managua van Nicaragua met 2-1. Doordat favoriet Saint Vincent en de Grenadines enkele uren eerder verrassend met 1-0 van hekkensluiter Dominica had verloren, werd het voor de nationale ploeg alsnog eind goed, al goed. Het is een mooie opsteker voor het Surinaamse voetbal, dat de laatste jaren weinig echt grote successen heeft gekend.

Terwijl in menig huis 's nachts om twee uur nog de lichten brandden omdat mensen de spannende wedstrijd live op televisie wilden volgen, lagen de leden van de regering waarschijnlijk allemaal al op één oor. Tenminste, in ieder geval de beleidsmakers van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Want sinds maandag weten we het zeker: voor sportprestaties is daar absoluut geen belangstelling. Zachari Zeegelaar, die als Fifa-arbiter in de weken daarvoor indruk maakte tijdens het Wereldkampioenschap voetbal onder 17 jaar in Brazilië, kreeg de vreemde mededeling dat hij nu moet kiezen voor zijn baan als gymleerkracht bij het ministerie of een carrière bij de Fifa.

Je kunt je afvragen welke heldere geest bij het departement Zeegelaar voor dit onmogelijke blok heeft gezet. En vooral waarom! Deze regering zegt altijd mensen die bijzondere prestaties leveren volledig te ondersteunen, maar keer op keer wordt het tegendeel bewezen. Zeegelaar heeft een puike job verricht bij onze zuiderburen, waar hij zelfs de halvefinalewedstrijd tussen het gastland en Frankrijk (3-2) mede mocht leiden.

Met de indruk die hij achter liet, zijn de kansen groter geworden dat hij straks op het WK-voetbal in 2022 in Qatar mag fluiten en daar, om maar het cliché te gebruiken, Suriname op de wereldkaart kan zetten. Maar de vreemde eis van het ministerie zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Nogmaals, naar wat daar achter zit, kunnen we alleen maar gissen.

Maar het laat eens en te meer zien dat de regering/overheid naar buiten toe mooie woorden gebruikt, maar in werkelijkheid mensen die op sportgebied iets groots neerzetten totaal niet ondersteunt. Laat het voor de SVB en ons nationale team een waarschuwing zijn dat ze van deze regering weinig tot niets te verwachten hebben: sportief succes moet je in dit land op eigen kracht behalen. Of je nu een actieve sporter, bijvoorbeeld een voetballer bent, of een scheidsrechter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina