Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Gronden moeten niet verzilten’

‘Gronden moeten niet verzilten’

20/11/2019 10:34 - Gilliamo Orban

Professor Sieuwnath Naipal bij de mangroveaanplant te Weg naar Zee.

Professor Sieuwnath Naipal bij de mangroveaanplant te Weg naar Zee. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De aanleg van betonnen damwanden te Weg naar Zee zal volgend jaar van de grond komen. De overheid wil hiermee definitief voorkomen dat delen van het gebied onder water lopen, wat nu regelmatig gebeurt bij een hoge waterstand of een dambreuk. De bedoeling is om dit jaar nog de financiering van de damwanden geregeld te hebben.

"We willen niet dat gronden te Weg naar Zee verzilten door zout water, omdat het gaat om een belangrijk verzorgingsgebied. Het zorgt voor veel voedingsproducten voor het land en daarmee moeten we heel veel rekening houden", zegt minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) tegen de Ware Tijd

De minister kan nog niet zeggen wanneer in 2020 gestart wordt met de aanleg van ongeveer vier kilometer aan dijkwanden. De bewindsman heeft zich dinsdag georiënteerd in het gebied. Hij bezocht er professor Sieuwnath Naipal die kwelders aanlegt om landaanwinst te bevorderen en dan mangrovebomen te planten.

Ook ging Chotkan naar het gedeelte van Weg naar Zee waar onlangs een dambreuk was ontstaan die intussen hersteld is. De minister is positief over het project van Naipal, waarbij wel degelijk sprake is van landaanwinst. Toch vindt hij het noodzakelijk om damwanden aan te leggen.

Chotkan wijst erop dat de regering bescherming wil bieden aan mensen die hun gewassen telen in het gebied. "We zien er het belang van in de mensen niet te laten verhuizen en ook de natuur moeten we behouden. De damwanden zijn de beste methode die ervoor zal zorgen dat het probleem voor eens en voor altijd wordt opgelost", meent de minister.

Professor Naipal is enigszins ingenomen met de komst van de dijkwanden. "De mensen hebben dan een zekerheid, want niet iedereen gelooft in het mangroveproject", zegt Naipal. Het is volgens hem bewezen dat wateroverlast plaatsvindt waar mangrove is verwijderd. "Maar waar wij nu bezig zijn met onze groene dijk, zijn er geen problemen ontstaan." Volgens de professor hoeven geen miljoenen geïnvesteerd te worden om een dijk te bouwen. Naipal ploetert sinds 2015 letterlijk in de modder om kwelders te bouwen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina