Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • LVV wil behoud MKZ-vrije status

LVV wil behoud MKZ-vrije status

20/11/2019 19:23

De veestapel van Suriname is vrij van de virusziekte mond- en klauwzeer.

De veestapel van Suriname is vrij van de virusziekte mond- en klauwzeer. Foto: NII  

PARAMARIBO - De veestapel van Suriname is vrij van de ziekte mond- en klauwzeer (MKZ). Suriname heeft in mei 2018 een MKZ-vrije status verkregen van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid, meldt het NII.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wil Suriname vrijhouden van deze besmettelijke virusziekte die voorkomt bij onder andere runderen, varkens, schapen, geiten en herten. Bij een uitbraak van deze ziekte lijden veehouders zware productieverliezen. Exportmarkten sluiten hun deuren voor vlees en melkproducten van MKZ-besmette landen.

Het typische ziektebeeld van het virus bij de dieren is het optreden van blaren op de neus, tong of lippen, in de mondholte, tussen de tenen, boven de hoeven en op de spenen. Andere frequent voorkomende symptomen zijn koorts, suf zijn, overmatig speeksel, verlies van eetlust, gewichtsverlies, groeivertraging en daling van de melkproductie die zelfs na herstel kan aanhouden.

Bij een besmetting kan de volledige kudde ziek worden en een op de vijf jonge dieren kan eraan bezwijken. De ziekte verspreidt zich heel gemakkelijk, ook naar andere bedrijven. Om Suriname te beschermen tegen MKZ en de status te behouden heeft het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van LVV enkele regels waar men zich aan dient te houden.

Deze regels houden in: geen import van dieren, dierlijke producten, diergeneesmiddelen, diervoeder en gebruikte diergerelateerde producten zonder veterinaire invoervergunning en vaccinatie tegen MKZ is verboden. Door onverantwoord vaccineren kan de ziekte juist de bedrijven binnensluipen.

Dieren mogen niet gevoederd worden met etensresten van restaurants, vliegtuigen en schepen. Pluimveeafval moet tot 100 graden celcius worden verhit, voordat het aan varkens mag worden gevoederd. Ziekteverschijnselen die lijken op die van MKZ moeten direct worden gemeld worden aan de veterinaire dienst van het ministerie van LVV, aldus het NII.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina