Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘School is niet altijd veilige omgeving voor kinderen’

‘School is niet altijd veilige omgeving voor kinderen’

20/11/2019 15:39 - Amanda Palis

De aanwezigen bediscussiëren de betekenis en meerwaarde van een veilige omgeving op scholen.

De aanwezigen bediscussiëren de betekenis en meerwaarde van een veilige omgeving op scholen. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het aantal gevallen van geweld tegen kinderen in de regio is nogal hoog. Dit geweld vindt niet alleen thuis plaats, maar bijvoorbeeld ook op school. Dat blijkt uit onderzoek en uit dagelijkse berichtgeving, stelt de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand (VVOB), een Belgische organisatie die al jaren ontwikkelingsprojecten uitvoert in Suriname.

"Uit het voorgaande mag geconcludeerd worden dat de school toch niet altijd een veilige omgeving is voor onze kinderen. Geweld komt relatief vaker voor bij de scholen voor Lager Beroepsonderwijs (lbo) dan bij de jongeren op de mulo", vertelt VVOB-vertegenwoordiger Maud Seghers.

Om het lbo tot een veilige omgeving te maken en te voorkomen dat kinderen de school vroegtijdig verlaten, heeft VVOB in samenwerking met het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) het driejarige iGrow-project ontwikkeld. De resultaten zijn dinsdag gepresenteerd in het IGSR-gebouw.

De impact van het project op de veiligheid van de school is gemeten door IGSR onder leiding van sociologe Julia Terborg. Omdat adolescenten geconfronteerd raken met het ontdekken van hun eigen identiteit en hun seksualiteit, wordt binnen het iGrow-project aandacht besteed aan gendergerelateerd geweld, seksuele educatie en seksuele rechten.

Die onderwerpen zijn op interactieve wijze besproken met jongeren van circa tien lbo-scholen, tijdens programma's en sessies. Daarbij betrokken waren organisaties zoals Stichting Lobi, Stichting Youth Empowerment Suriname en Youth Advocacy Movement (YAM).

"Tijdens een van onze activiteiten hebben we de jongeren laten nadenken en beseffen dat vroegtijdige zwangerschap met voor- en nadelen komt", vertelt Sarafina Naarden van YAM in haar presentatie. Dat zijn belangrijke onderwerpen, vindt gastspreker Pauline Russell, directeur van Jamaica Family Planning Association. 

"Als we kijken naar de statistieken van Suriname en de regio zien wij dat in het Caribisch gebied 65 op elke duizend tienerzwangerschappen worden genoteerd voor meisjes van vijftien tot en met negentien jaar. Suriname scoort 66 op duizend en Guyana 97 op duizend", vertelt Russell.

Het project bood niet alleen educatie en voorlichting voor de kinderen, maar gaf ook handvatten aan leerkrachten, schoolleiders en ouders van de deelnemende leerlingen over de omgang met adolescenten en manieren om te praten over taboeonderwerpen als seks en gender. Zo is het belangrijk om de kinderen een zo veilig mogelijke omgeving te bieden.

Binnen het onderzoek van Terborg zijn er in oktober 2017, kort na het opstarten van het iGrow-project, enquêtes uitgevoerd op de scholen. De resultaten daarvan zijn vergeleken met die van onderzoek in mei 2019. In de metingen zijn studenten, leerkrachten en schoolleiders meegenomen. Uit het onderzoek blijkt dat er veel waardering is voor de iGrow-lessen.

"We moeten dit moment niet loslaten. We hebben gezien dat er positieve resultaten zijn gekomen uit het project. Willen we structureel dingen in het schoolsysteem inbrengen, dan is het belangrijk dat hiervoor beleid wordt ontwikkeld en dat capaciteitsversterking plaatsvindt", zegt Terborg. De resultaten en aanbevelingen zullen worden aangeboden aan belanghebbende instanties waaronder het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina