Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Actiedreiging boothouders om achterstallige betaling

Actiedreiging boothouders om achterstallige betaling

21/11/2019 09:23 - Gilliamo Orban

Veerboten bij de Platte Brug.

Veerboten bij de Platte Brug. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Ongeveer zeventig boothouders, die de vijf vaarroutes op de Commewijne- en Surinamerivier onderhouden, dreigen maandag hun boten aan de ketting te houden. Ze eisen spoedige uitbetaling van hun brandstofcompensatie over de eerste zeven maanden van het jaar. Het gaat om totaal SRD 1,4 miljoen.

De brandstofcompensatie over het jaar 2018 moet ook nog worden uitbetaald, vertelt een boothouder die door zijn collega's naar voren wordt geschoven om hun ongenoegen kenbaar te maken. "Ik vraag me af wanneer we al deze betalingen zullen krijgen; ons geduld is al op", zegt de man, die niet met naam en toenaam in de krant wil.

De zeventig vervoerders verzorgen de trajecten Paramaribo-Meerzorg, Leonsberg-Nieuw-Amsterdam, Domburg-Laarwijk, Mariënburg-Johanna Margaretha en Mon Tresor-Kroonenburg. Als zij inderdaad staken, komen veel mensen in de problemen. Zo zullen mensen van Meerzorg die in Paramaribo werken of andere belangen hebben, niet kunnen oversteken.

De pendelbussen zullen de grote aantallen passagiers niet aankunnen, bleek al in juni toen de boothouders een dag in actie waren. "We weten dat de mensen weer de dupe zullen worden, maar we zijn al geruime tijd bezig om onze brandstofcompensatie te krijgen", zegt de boothouder.

De Belangenorganisatie Veerboten Commewijne heeft begin oktober de declaraties voor brandstofsubsidie ingediend bij het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Na een maand heeft het departement gemeld dat er administratieve fouten zijn geconstateerd. "Dit lijkt me een vertragingstactiek", vertelt de zegsman. De belangenorganisatie heeft op 12 november de verbeterde versies opgestuurd.

Joyce Blokland, directeur Transport en Communicatie, zegt niet op de hoogte te zijn van de actiedreiging van de boothouders. De betalingsstukken zijn volgens haar een week terug ontvangen. "De financiële afdeling is bezig met de afhandeling. De stukken worden vrijdag verzonden naar het ministerie van Financiën voor uitbetaling."

Zij wijst erop dat wanneer belangenorganisaties haar formeel verwittigen dat ze nog niet betaald zijn, nagegaan wordt of de stukken naar Financiën zijn verstuurd. Mocht dat zo zijn, dan stelt Blokland minister Gillmore Hoefdraad van Financiën op de hoogte. Zij heeft de ervaring dat er daarna betaald wordt. Blokland benadrukt dat van vertraging geen sprake is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina