Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Beste Mark Rutte,

COLUMN: Beste Mark Rutte,

21/11/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Beste Mark Rutte,

Stuart Rahan  

Jij bent premier van alle Nederlanders, niet van de Vroem Vroem Democraten alleen. In die hoedanigheid spreek ik je aan op jouw verantwoordelijkheid voor een inclusieve samenleving. Of moet ik mijn betoog voorhouden aan koning Willem-Alexander die het World Holocaust Forum in Jeruzalem in januari bezoekt? Daar waar hij uitentreuren zal uitleggen dat voor antisemitisme geen plaats is, terwijl in zijn eigen koninkrijkje dagelijks onderdanen met een kleurtje niet alleen verbaal maar ook fysiek worden aangevallen. Toch wil ik het woord tot jou richten, de premier van alle Nederlanders. Jij die verantwoordelijk bent voor dagelijkse politieke beslissingen die ook belastingbetalend zwart Nederland treffen.

Beste Mark, wat zich het afgelopen weekend afspeelde op het voetbalveld van FC Den Bosch tegen een donkere speler van SV Excelsior gaat alle perken te buiten. Hoe verantwoord je aan jouw collega-staatshoofden dat je zelf munitie hebt aangeleverd in het racismedebat. Even je geheugen opfrissen. 2013: "Zwarte Piet is nou eenmaal zwart, daar kan ik niets aan veranderen". 2014: "Als ik zelf Zwarte Piet moet spelen, ben ik dagen bezig de verf van mijn gezicht te krijgen. Mijn Antilliaanse vrienden kennen dit ongemak niet". 2015: "Zwarte Piet is geen staatsaangelegenheid. Dat lijkt me echt iets voor het volk en niet voor de politiek". 2018: "Ik pleit er niet voor om de vrijheid van meningsuiting te beperken, maar wel dat activisten zich afvragen: 'is dit het moment?'" Het laatste is een terechte vraag die jij zelf mag beantwoorden.

In 2011 hebben Quinsy Gario en Jerry Afriyie het risico genomen zich namens een massa gekwetsten openlijk uit te spreken tegen het racisme dat Zwarte Piet in zich draagt. De beelden van agressief en buitenproportioneel politiegeweld kan je nog altijd terugkijken op YouTube. Terwijl ik dit opschrijf, bekruipt mij weer het enge gevoel afgestraft te worden voor het feit dat ik zwart ben. Sindsdien is het geweld alleen maar toegenomen.

Politie wordt nu ook geholpen door enge extreemrechtse fascisten. Zij bestormden een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet met honkbalknuppels en molotovcocktails. Zij schroomden er niet eens voor een dertienjarige mee te nemen. Dan te bedenken dat het tegen jouw beleid is om kinderen van IS-jihadisten terug te halen, vanwege fouten die hun ouders hebben begaan. Het dertienjarige jongetje kreeg zijn eigen Nederlandse radicale training in een door jouw beschermde omgeving terwijl Nederlandse IS-kinderen mogen verloederen.

Beste Mark, nu wring jij je in allerlei bochten om te erkennen wat zich afgelopen weekend op een sportveld afspeelde met als resultaat, dat 'als dit het land is waarin wij wonen, we beter het tentje kunnen sluiten'. Je minimaliseert wederom het probleem en vraagt aan zeventien miljoen Nederlanders om met elkaar in debat te gaan. Je ziet toch dat het debat verhardt en dat partijen niet nader tot elkaar komen?

Als je voor tweehonderd vrouwen een anti-boerkawet weet te maken, mag een voetbalwet à la Groot-Brittannië geen probleem zijn. En nog minder, je zal voorbeelden moeten stellen door aanzet tot discriminatie te veroordelen. Vraag ook niet dat wij donkere Nederlanders niet emotioneel mogen zijn. Jij weet niet wat het is gediscrimineerd te worden omdat jouw witte privilege daar geen gevoel bij heeft.

Oud-PvdA'er Amma Asante is terecht boos. "Het moet nou ophouden." Advocaat Gerald Roethof zei het treffend: "Het gif stroomt van boven naar beneden." Niet omgekeerd. De massa voedt de politiek niet met racisme. Jouw idiote uitspraak, Mark Rutte, dat gekleurd Nederland zich moet invechten is de grootste onzin die een premier der Nederlanden ooit uitsprak. Als jij ons allen accepteert als gelijken, verdient donker Nederland een gelijke kans. Met alles, ook in behandeling.

Weet je waarom jij je ook tegen racisme moet uitspreken? Omdat een klein zwart meisje in de trein door een oudere witte vrouw werd uitgemaakt voor Zwarte Piet. Die oude boom kan je niet meer verbuigen. Omhakken is de beste manier om verdere wildgroei te voorkomen. Maar eerst Mark Rutte, als je voor Zwarte Piet bent, zeg het gewoon hardop zoals je Turkse demonstranten opriep op te rotten uit het vreedzame Nederland. Maar als je tegen Zwarte Piet bent, ga het dak van het Torentje op en schreeuw zo luid dat we je in Venlo, Friesland en maar zeker in Den Haag goed kunnen horen.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina