Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Niets anders zal helpen dan alles platleggen'

'Niets anders zal helpen dan alles platleggen'

21/11/2019 05:41 - Wilfred Leeuwin

De partijvoorzitters tevens parlementariërs Gregory Rusland (l), Chandrikapersad Santokhi (m) en Paul Somohardjo op de informatiebijeenkomst in het Lalla Rookh-gebouw.

De partijvoorzitters tevens parlementariërs Gregory Rusland (l), Chandrikapersad Santokhi (m) en Paul Somohardjo op de informatiebijeenkomst in het Lalla Rookh-gebouw. Foto: dWT  

PARAMARIBO - “Niets anders zal Suriname helpen af te komen van deze maffiaorganisatie van de huidige regeerders, dan het land plat te leggen; het is oorlog.” Zo klonk het meerdere keren tijdens een bijeenkomst van oppositionele politieke partijen, de vakbeweging en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, dinsdagavond in het Lalla Rookh-gebouw tijdens een informatiebijeenkomst.

Om de daad bij het woord te voegen, wordt een gecoördineerd overlegorgaan in het leven geroepen dat alles en iedereen bewust moet maken en mobiliseren om niet te wachten tot de verkiezingen in mei, maar om nu al de regering naar huis te sturen.

"We hebben een politiek probleem en dat vereist een politiek antwoord. Ik heb één ding geleerd, dat je een oorlog alleen wint door kameraadschap en vertrouwen. Wanneer we als eenheid optrekken, zal het resultaat niet uitblijven", zei Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname.

"We zijn verraden door de 26 volksvertegenwoordigers van de NDP. Ze hebben gefaald en daarom zitten we vandaag hier." De ondernemer riep op "om in deze oorlog alle parlementariërs van de coalitie vogelvrij te verklaren". De oorlogsverklaring van de politieke partijen, vakbeweging en het bedrijfsleven moet uitmonden in een spontane uitbarsting van protestacties, zoals die er waren in 1999 toen de regering-Wijdenbosch vroegtijdig naar huis werd gestuurd.

Met het ongebreidelde leengedrag van de regering-Bouterse wacht Suriname op de lange termijn een zekere economische ramp, betoogden C47-voorzitter Robby Berenstein en econoom Viren Ajodhia in hun inleidingen over de wijziging van de Wet op de Staatsschuld en de gevolgen daarvan. Deze ramp zal volgens hen uitmonden in een crisis als nooit tevoren, met als gevolg sociale onrust, inflatie, een enorme koersdaling, complete stilstand van de economie en een armoede die elke Surinamer diep zal treffen.

Ajodhia heeft in zijn presentatie met cijfers aangetoond dat het algemeen leenplafond van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) meer dan verdubbeld is tot 140 procent. Volgens hem hebben de regering en de coalitie zo gespeeld met de cijfers waardoor het er op lijkt dat het leenplafond gebracht is naar 95 procent van het bbp. De staatsschuld is intussen meer dan SRD 20 miljard en met het verhoogde plafond heeft de regering de ruimte tot SRD 35 miljard te lenen.

Het panel bestond uit Binda, Stanley Betterson van Abop, Anthony Wong van de Algemene Aannemers Vereniging en vakbondsleider Armand Zunder. Net als Berenstein en Ajodhia weten zij zeker dat de aangekondigde lening van 150 miljoen US dollar op de internationale kapitaalmarkt de eerste is van vele leningen die de regering nog zal sluiten om haar leenverslaving te stillen. 

Er is op gewezen dat het toekomstbeeld van elke Surinamer drastisch zal veranderen. Volgens de sprekers is het een feit dat het land in onderpand zal moeten worden uitgegeven. De inleiders en het panel, maar ook mensen uit het publiek, zeggen dat de maffiapraktijken van de regering niet onderschat moeten worden.

Het wijzigen van de Wet op de Staatsschuld en alle andere ondemocratische en onmaatschappelijke handelingen van de regering zijn tekenend voor politieke en ondemocratische leiders overal in de wereld. Betterson waarschuwt dat de NDP-regering en de NDP-top niet onderschat moeten worden. "Hun machine is goed geolied", zegt hij.

Naast de sprekers waren alle parlementaire en buitenparlementaire politieke partijen aanwezig. De discussie werd geleid door NPS-parlementariër Patricia Etnel. Aan het einde van de bijeenkomst is een verklaring voorgelezen en ondertekend waarin het beleid van de regering wordt afgewezen en gesteld wordt dat alles zal worden gedaan om Suriname te redden van deze maffiaregering.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina